U trendu

Američki general: SAD žele koaliciju za slobodnu plovidbu u Zalivu

SAD žele da formiraju koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u Zalivu, dok su i dalje velike tenzije izmedju SAD i Irana, izjavio je danas načelnik združenog generalštaba američke vojske Džozef Danford.

Tenzije u toj oblasti, preko koje prolazi gotovo jedna trećina svetske sirove nafte, dostigle su vrhunac poslednjih nedelja. SAD su optužile Iran za nekoliko napada na tankere, dok je Iran oborio jednu američku vojnu bespilotnu letelicu.

„Trenutno smo u kontaktu sa nekoliko zemalja kako bismo formirali koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u moreuzima Ormuz i Bab el Mandeb“, rekao je general Danford i dodao da će za dve do tri nedelje biti odredjeno koje će nacije imati političku da podrže takvu inicijativu.

Prema njegovim rečima, SAD bi obezbedile pomorsko nadgledanje, a tankeri bi bili prolazili uz pratnju brodova nacija čiji su tankeri.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo nedavno je izrazio nadu da bi više od 20 zemalja, medju kojima Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, moglo da bude uključeno u to pomorsko obezbedjivanje u Zalivu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar