U trendu

Američki katolici ne dele ista uverenja kaokatolička crkva

Papa Franja ovog meseca dolazi u posetu SAD, što među mnogim američkim katolicima izaziva ushićenje, ali najnovija anketa Pju riserč centra pokazuje da se njihova uverenja poprilično razlikuju od onog što Rimokatolička crkva propoveda.

Papa Franja će se sastati sa predsednikom SAD Barakom Obamom, obratiće se Kongresu na plenarnoj sednici Predstavničkog doma i Senata, a onda će otići u Njujork, posetiti Ujedinjene nacije, i prisustvovati Svetskom susretu porodica u Filadelfiji.

Pju riserč centar je u uvodniku rezultata svog istraživanja napomenuo da će katolička crkva u oktobru sazvati sinod na temu porodičnih vrednosti, pored ostalog o razvodu brakova i ponovnom sklapanju brakova među katolicima, o gejevima i lezbijkama.

Anketa, sprovedena uoči papine posete Americi i održavanja sinoda u Vatikanu, pokazuje da je većina američkih katolika tolerantna prema porodičnim strukturama na koje se crkva tradicionalno mršti.

Većina američkih katolika na primer kaže da je u najmanju ruku „prihvatljivo“ ili „podjednako dobro“ kao u tradicionalnim porodicama da decu podižu nevenčani roditelji, istopolni partneri, samohrane majke ili očevi ili oba razvedena partnera.

Većina je takođe tolerantna prema bračnim partnerima koji ne žele da imaju decu ili parovima koji ne žele da se venčavaju, bilo da su različitog ili istog pola.

Anketa je pokazala da oko 45 ispitanih odraslih Amerikanaca ima nekakvu vezu sa katolicizmom: dvadeset odsto ispitanih kaže da im je religija katolička, devet odsto sebe smatra „katolicima po kulturi“ – što znači da im to nije primarna religija, ali su je sami izabrali – a još devet su bivši katolici.

Među svim ispitanim odraslim Amerikancima koji su odgajani po katoličkim načelima, čak je polovina – 52 odsto, napustila crkvu.

U ovaj postotak uračunati su i oni koji su se privremeno odmetnuli od katolicizma, ali je činjenica da četvoro od 10 vaspitavanih katolika više sebe ne smatra pripadnicima te vere.

Čak i među onima koji sebe smatraju katolicima, mnogo je onih koji se ne slažu s crkvenom definicijom greha.

Najmanje polovina američkih katolika za sebe kaže da korišćenje kontraceptivnih sredstava, život u vanbračnoj zajednici i ponovno sklapanje braka bez crkvenog poništenja prethodnog – nisu greh.

Oko 39 odsto ispitanih američkih katolika ne smatra grehom ispoljavanje homoseksualne orijentacije.

Katolici koji najmanje jednom nedeljno odlaze u crkvu, skloniji su prihvatanju crkvenih učenja i politike u odnosu na one koji ne odlaze, iako je većina vernika koji odlaze u crkvu otvorena prema netradicionalnim porodičnim aranžmanima.

Na primer, jedna trećina katolika (34 odsto) koja jednom sedmično odlazi u crkvu, smatra prihvatljivim da decu podižu istopolni partneri, i da je to podjednako dobro kao da ih podižu heteroseksualni parovi.

Suprotno mišljenje o ovom pitanju ima 36 odsto redovnih posetilaca crkvenih misa.

Anketa je obuhvatila i neka pitanja koja je upravo papa Franja izneo u prvi plan – pitanje siromaštva i povezanosti siromaštva s klimatskim promenama.

Većina američkih katolika (62 odsto) smatra da je pomaganje siromašnima i onima koji su zapali u nevolje esencijalni deo identiteta jednog katolka. Međutim, manje od polovine (41 odsto) se slaže sa iskazom da je greh kupovati luksuzne stvari, a ne pomagati siromašnima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.