U trendu

Američki kongresmen: Nadam se da će Tramp uskoro doći u Srbiju

Odnos Srbije i SAD važan za stabilnost i sigurnost u Evropi, izjavio je u intervjuu za „Alo“ američki kongresmen Ted Po i izrazio nadu da će predsednik SAD Donald Tramp posetiti Srbiju.

„Nadam se da će predsednik Tramp doći u Srbiju, jer bi to poslalo snažan signal prijateljstva među našim zeljama. To bi takođe ugrozailo dezinformacije koje Rusija pokušava da plasira da su SAD samo prohrvatske ili proalbanski orijentisane, što nije istina. Odnos Srbije i SAD je važan za stabilnost i sigurnost u Evropi, tako da podstičem ne samo predsednika, već i kolege u Kongresu da posete vašu veliku zemlju“, rekao je Po, koji je kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu.

On je ocenio da su odnosi između Srbije i SAD jaki, ali se moraju negovati i ojačati, s obzirom na izazove s kojima se suočavamo.

Po kaže da su bezbednosne veze Srbije i SAD „veoma dobre, ali da Rusija pokušava da podrije naše partnerstvo sa narativom da ona više čini da vojno pomogne Srbiji“.

„To je jedan deo deziinformacione kampanje koju trenutno sprovode Rusi na Balkanu“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, još ima područja na kojima moramo raditi, uljučujući i nasledstvo ratova devedesetih godina i nezavisnost Kosova.

„Međutim, postepeno vraćamo poverenje između SAD i Srbije. Postoji izvrsna prilika za poboljšanje odnosa sa fokusom na dugoj istoriji zajedničkih interesa. Na primer, 100 godišnjica Prvog svetskog rata pruža niz mogućnosti za raspravljanje o zajedničkim vrednostima i interesima kroz konretne primere saradnje i podrške“, kaže kongresmene Po.

Upitan za zahtev Rusije da njen humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status, on je rekao: „Ne verujem da možemo verovati (Vladimiru) Putinu. Koristio je humanitarne uzroke i mirovne operacije kao način za zauzimanje kontrole nad teritorijom ili izazivanje napetosti.“

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu što nastavlja da odbija da da dilomatski status ruskom osoblju.

„Njima ne treba diplomatski imunitet da bi pomogli u vanrednim situacijama“, kaže Po.

Upitan kako SAD gledaju na stav Srbije prema Kosovu, on je rekao da Vašington podržava i podstiče normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Predsednik Vučić igra pozitivnu i aktivnu ulogu. On ima tešku unutrašnju političku dinamiku, a to je pogoršano ruskim naporima u vezi sa dezinformasanjem. Na kraju, želimo da održimo mir u regionu Balkana i nađemo odgovarajuće političko rešenje“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, status pravoslavne crkve, manastira i svetih lokacija od velikog je značaja za bilo kakvu šansu da se mir održi u regionu.

„Osim toga, bezbednosna i demokratska prava srpskog stanovništva na Kosovu su važnja pitanja. Verujem da dijalog ima konstruktivnu ulogu i da predsednik Vučić taj dijalog shvata veoma ozbiljno“, zaključio je kongresmen Po.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.