U trendu

Američki kongresmen povlači se zbog navoda o seksualnom uznemiravanju

Predstavnik republikanaca iz Teksasa u donjem domu američkog Kongresa Blejk Farenthold neće se kandidovati za ponovni izbor na tu funkciju iduće godine zbog navoda o seksualnom uznemiravanju, najavila su danas dva člana republikanske partije.

On se pridružuje spisku članova američkog Kongresa koji su napustili to telo ove godine zbog navoda o seksualnom uznemiravanju ili neprikladnom seksualnom ophodjenju, zbog čega je više moćnih muškaraca u politici, umetnosti i drugim sferama poslovanja već izgubilo posao.

Optužbe protiv Faretholta prvo su se pojavile 2014. godine kada ga je bivša pomoćnica tužila zbog seksualno sugestivnih komentara i ponašanja i rekla da je bila otpuštena kada se žalila. On je rekao da nije uradio ništa pogrešno i slučaj je rešen dogovorom 2015. godine.

Medjutim Etički odbor donjeg doma američkog Kongresa, Predstavničkog doma, saopštio je prošle nedelje da će istražiti Farentholtovo delovanje posle izjava izvora u Kongresu da je on platio 84.000 dolara za rešenje tog slučaja koristeći novac poreskih obveznika.

Farentholt je rekao da će vratiti novac Ministarstvu finansija, a takve isplate su naišle na javnu kritiku ljudi koji smatraju da članovi Kongresa treba da koriste sopstveni novac za takva rešenja.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan rekao je danas da je Farenthold „doneo ispravnu odluku“ da se povuče po isteku sadašnjeg mandata zbog navoda o seksualnom uznemiravanju.

Rajan je rekao da je razgovarao sa Farentholdom koji je imao četiri mandata kao član Kongresa iz Teksasa. On je preko video snimka na Fejsbuku izjavio: „Objavljujem odluku da se ne kandidujem za reizbor“.

Tri člana Kongresa protiv kojih su upućene optužbe za seksualno uznemiravanje najavili su ostavke prošle nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar