U trendu

Američki muzej privremeno otkazao izložbu o Hirošimi

Istorijski muzej u Los Alamosu – rodnom mestu atomske bombe, u američkoj državi Novi Meksiko, potvrdio je danas da je privremeno zaustavio otvaranje japanske izložbe zbog toga što joj je tema ukidanje atomskog oružja oko koje se dve strane ne slažu.

Muzej u Los Alamosu potvrdio je danas da neće biti domaćin izložbe koju organizuju Spomen-muzej mira iz Hirošime i Muzej atomske bombe iz Nagasakija dok sve strane ne budu rešile nesuglasice oko teme izložbe.

Izložba na kojoj se prikazuju slike i spaljena odeća i drugih lični predmeti žrtava atomskih bombi, ima za cilj da skrene pažnju na užase atomskog oružja koje je uništilo ta dva grada.

Izvršna direktorka Istorijskog muzeja Los Alamos Heder Maklenahan rekla je da se Upravni odbor muzeja oseća nelagodno zbog poziva istaknutog na japanskoj izložbi da se ukinu nuklearne bombe. U gradu Los Alamos u Novom Meksiku nalazi se Nacionalna laboratorija Los Alamos, koja je jedan od prvih istraživačkih centara za nuklearno oružje u SAD.

„Istorijsko društvo Los Alamosa nastaviće razgovore sa muzejima u Hirošimi i Nagasakiju u nadi da možemo da prevazidjemo istorijske i lingvističke razlike i da organizujemo izložbu koja poštuje zabrinutosti i stavove svih naših zajednica. Drugim rečima, nadamo se da ovo nije kraj, već početak zajedničkog uranjanja u našu istoriju i pitanja koja ona pokreće“, rekla je Mklenahan.

Ona je rekla da Istorijsko društvo izložbu o naučnicima iz Los Alamosa neće poslati u Hirošimu i Nagasaki bez prethodnog dijaloga i mišljenja tih muzeja. Rekla je da će tražiti da se isto poštovanje pruži američkoj zajednici.

Zvaničnik Spomen-muzeja mira u Hirošimi Tomonori Nita rekao je za AP da uglavnom Los Alamos treba da vidi kako da se reši to pitanje i izrazio je nadu da će izložba moći da se održi negde posle 2019. godine.

„Ako se 2019. i ne ostvari, i dalje čemo se nadati da ćemo uspeti da organizujemo izložbu potom. Nastavićemo da saradjujemo da bismo mogli da prevazidjemo prepreke i da održimo izložbu“, rekao je on.

Putujuća izložba o dvostrukom napadom atomskom bombom na Japan 1945. godine, traje u Budimpešti do kraja avgusta, kada se seli u Francusku, a potom u Belgiju. Izložbe o atomskoj bombi održane su ranije u 12 drugih gradova SAD.

Tokom 1940-ih naučnici koji su radili u tada tajnoj pustinjskoj bazi Los Alamos, razvili su atomsku bombu u okviru Projekta „Menheten“ pred kraj Drugog svetskog rata. Taj tajni program je obezbedio obogaćeni uranijum za atomsku bombu. U projekat su bile uključene i laboratorije iz Ouk Ridža u državi Tenesi i Hanforda u Vašingtonu.

Dve atomske bombe bačene su na japanske gradove Hirošima i Nagasaki, čime je okončan Drugi svetski rat. Više od 210.000 ljudi je poginulo u dva japanska grada, a milioni su godinama umirali od radijacione i drugih bolesti izazvanih atomskim zračenjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.