U trendu

Americki nosaci aviona uplovili u Juzno kinesko more

VAŠINGTON – Dve grupe američkih nosača aviona uplovile su u Južno kinesko more zbog obuke, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane SAD.

Ministarstvo je navelo u saopštenju da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača, koje predvode njihovi vodeći brodovi „UŠ Karl Vinson“ i „UŠ Abraham Linkoln“, počele operacije u Južnom kineskom moru u nedelju, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da će izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornice, operacije vazdušnog ratovanja i operacije zabrane pomorstva kako bi pojačale borbenu gotovost.

Obuka će se odvijati u skladu sa međunarodnim pravom u međunarodnim vodama, dodaje Ministarstvo odbrane, ne navodeći detalje.

„Operacije poput ovih omogućavaju nam da poboljšamo našu sposobnost za borbu, uverimo naše saveznike i partnere u rešenost mornarice da obezbedimo regionalnu stabilnost i da se borimo protiv zlonamernog uticaja“, rekao je komandant J.T. Anderson, koji predvodi grupu „Abraham Linkoln“.

Plovni put je jedno od mnogih područja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja polaže pravo na veliki deo vode i koja je izgradila vojne baze na tamošnjim veštačkim ostrvima, navodi Rojters.

Takođe, američka mornarica je u nedelju izvestila da su obe grupe nosača vežbale sa japanskom mornaricom u Filipinskom moru, oblasti koja obuhvata vode istočno od Tajvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar