U trendu

Američki novinar: Evo šta me je Milošević naučio o Donaldu Trampu

Američki novinar Piter Mas podvukao je u novoj kolumni za „Intersept“ paralelu između nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i aktuelnog prvog čoveka SAD, Donalda Trampa.

U kolumni pod nazivom „Šta me je Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trampu“ Mas konstatuje da je bivši srpski lider stvarao svoju sopstvenu stvarnost.

Mas je imao priliku da intervjuiše Miloševića dok je bio na vlasti, a tokom devedesetih godina je izveštavao s Balkana, pišući za „Njujork tajms“ i „Vašington post“.

„Svima onima koji pate, ponavljam vam ove reči, čujemo vas, vidimo vas, i više nikad, nikad nećete biti ignorisani“, rekao je Tramp na inauguraciji, što Mas vidi kao varijaciju Miloševićevog „Niko ne sme da vas bije“ govora s Kosova.

Potom se Mas osvrnuo na prve reči Miloševića u intervjuu koji su radili.

„Zašto pišete laži o mojoj zemlji?’ Besramno je lagao o očiglednim istinama. ‘Okrivljuju nas za nacionalističku politiku, ali ja ne verujem da je naša politika nacionalistička.’ Dok smo pričali, vojne snage koje je on organizovao rušile su Bosnu, okružile Sarajevo i druge velike gradove“, navodi Mas.

Iako nije bio teatralan kao Tramp, bio je majstor „alternativnih činjenica“, čak i pred nekim ko je znao da su to sve laži, tvrdi Mas.

„Milošević je postojao u drugoj dimenziji, u zoni sumraka laži, a ja sam se petljao u dimenziji činjenica. Postao je majstor, potpuni majstor, izmišljotina. Bilo je kao da sam pokazao na crni zid i pitao ga koje je boje. Bele, kaže on. Ne, kažem, pogledaj ga, onaj zid tamo, crn je, dva metra od nas. On ga gleda, pa mene, i kaže: Zid je beo, prijatelju, možda bi trebalo da proveriš vid. Ne viče besno. Zvuči zabrinuto za moj vid. Znao sam da je zid crn. Video sam zid. Dotakao sam zid. Gledao sam radnike kako ga boje u crno“, napisao je Mas u svojoj knjizi o ratu u Bosni, „Voli bližnjeg svog: Priča o ratu“.

Iako Mas ne veruje da se Amerika kreće prema nasilju prema kom je Milošević usmerio Jugoslaviju, prepoznao je neka Trampova obeležja u još jednom srpskom političaru – nekadašnjem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

„Poput Trampa, voleo je da bude u centru pažnje, i da mnogo priča. Jedne večeri bio sam na konferenciji koja je počela nakon ponoći u malom gradu izvan Sarajeva pod opsadom. ‘Muslimani sami sebe bombarduju’, rekao je Karadžić. ‘Mediji su izmislili da Srbi muče zarobljenike. Nema etničkog čišćenja – Muslimani dobrovoljno napuštaju svoje domove“, napisao je Mas.

On upozorava na lekciju koja je korisna i danas – tiranima nije bitno verujete li im, samo žele da ustupite mesto sumnji.

Ipak, zaključuje kako lekcija s Balkana ipak pruža i dozu nade – Milošević je bio svrgnut.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.