U trendu

Američki Senat rezolucijom osudio ekstremne desničare

Senat Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom osudjuje bele suprematiste, neonaciste i druge grupe zasnovane na mržnji, povodom skupom ekstremne desnice u saveznoj državi Virdžiniji, posle kojeg je ubijena jedna 32-godišnja žena.

Senat jednoglasno usvojenom rezolucijom odaje se počast Heder Hejer, stradaloj posle skupa u Šarlotsvilu, kada je automobil, koji je navodno vozio jedan neonacista, iz protesta uleteo u masu učesnika kontramitinga, demonstracija protiv skupa ekstremnih desničara, i povredio još 19 osoba.

Rezolucija opisuje smrt Heder Hejer kao „domaći teroristički napad“, a odaje počast i dvojici policajaca poginulih u padu njihovog helikoptera iz kojeg su nadgledali proteste tog dana.

Rezolucijom se poziva predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija da jasno istupe protiv svih grupa koje podstiču rasizam, ekstremizam, ksenofobiju, antisemitizam i nadmoć bele rase.

Pozivaju se i Ministarstvo pravde SAD i federalne agencije da „upotrebe sve raspoložive resurse“ da poboljšaju evidenciju podataka o zločinima iz mržnje i da se „pozabave sve većim brojem tih grupa mržnje u SAD“.

Sada će Predstavnički dom SAD glasati o rezoluciji, koju podržavaju svi kongresmeni iz Virdžinije, i ako bude usvojena, ići će na potpis predseniku Trampu.

Trampa su mnogi kritikovali zbog komentara posle nasilnog skupa ekstremne desnice u Šarlotsvilu, organizovanog zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju, komandantu snaga robovlasničkog Juga (Konfederacije) u američkom Gradjanskom ratu.

Predsednik SAD je prvobitno optužio „obe strane“ za mržnju i netrpeljivost, bez otvorenog spominjanja neonacista i rasista, potom je pokušao da pojasni svoj stav i poimence osudio rasističku organizaciju KKK i neonaciste, da bi onda ponovio prvobitnu i kontroverznu reakciju o nasilju u Šarlotsvilu, ocenivši da su „obe strane“ krive i da je „na obe strane“ bilo dobrih ljudi.

Tramp je takodje izrazio žaljenje zbog sve češćeg uklanjanja spomenika vojnicima Konfederacije iz vremena Gradjanskog rata i osudio tu aktivnost kao napad na američku „istoriju i kulturu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.