U trendu

Američki Senat usvojio zakon o budžetu

Američki Senat usvojio je danas zakon o budžetu uz dogovor obe partije, koji osigurava finansiranje savezne vlade od 1.100 milijardi dolara do septembra.

Zakon je izglasan sa 79 glasova za i 18 protiv i biće odmah poslat u Belu kuću na potpis predsednika Donalda Trampa čime će biti izbegnuto da istekne rok u petak u ponoć, kada bi vlada upala u finansijsku blokadu.

Donji dom Kongresa usvojio je zakon juče, uz pomoć glasova obe stranke, mada se 103 konzervativnih republikanaca usprotivilo zakonu.

Tekst je plod dugih pregovora republikanske većine i opozicionih demokrata.

Demokratska manjina ocenjuje da su pobedili u ovom nadmetanju time što su sprečili da se u budžet uključi više prioriteta predsednika Donalda Trampa, kao što je početak izgradnje zida na granici s Meksikom.

Bela kuća medjutim, negirala je bilo kakav poraz i navela da su izdaci za vojsku znatno povećani u odnosu na prošlu godinu i da se tim tekstom deblokiraju novi krediti za pojačanje ili obnovu granične infrastrukture.

U Senatu je bila potrebna kvalifikovana većina od 60 glasova od 100, što daje demokratama težinu u pregovorima, pošto republikanci u tom, gornjem domu imaju samo 52 mesta.

Pregovarači za zakon odustali su od Trampovih zahteva za izdvajanje dela novca za zid koji je obećao da će izgraditi duž američko-meksičke granice.

Potpisivanjem zakona dobija se pet meseci stabilnosti dok članovi meričkog Kongresa budu nastavili borbu oko zida i drugih Trampovih zahteva.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike