Američki sveštenik Branson stigao u svoj dom u Turskoj

IZMIR – Američki sveštenik Endru Branson stigao je danas u svoj dom u Turskoj nakon što je nešto ranije turski sud odlučio da ga pusti nakon dvogodišnjeg pritvora, javlja Rojters i napominje da taj potez može da signalizira veliki korak ka popravljanju veza između SAD i Turske.

Brenson je napustio sudnicu i u pratnji nekoliko vozila stigao u svoj dom u turskoj provinciji Izmir, izvestio je Rojtersov reporter.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je prethodno da je sveštenik Branson danas pušten iz pritvora u Turskoj i da će uskoro biti kod svoje kuće, ubrzo nakon što je turski sud odlučio da ga oslobodi iz pritvora.

„Moje misli i molitve su sa pastorom Bransonom i nadamo se da ćemo ga uskoro bezbedno vratiti kući“, napisao je Tramp na Tviteru, preneo je Rojters.

Sud u Turskoj ranije danas osudio je Bransona na tri godine, ali i naveo da on neće dalje služiti kaznu, jer je u pritvoru bio od oktobra 2016, navodi agencija.

Kako prenosi Rojters, odluka suda da ukine kućni pritvor američkom svešteniku, čiji se slučaj našao u središtu diplomatskog spora između Ankare i Vašingtona, znači da Branson može da napusti Tursku i vrati se u SAD.

Tužilac u Turskoj zatražio je prethodno, na četvrtom ročištu u ovom slučaju, da američki sveštenik bude oslobođen iz kućnog pritvora dok čeka na ishod svog suđenja, ali je ipak preporučio i da bude osuđen na osnovu optužbi u vezi sa terorizmom, prenosi AP.

Protiv Bransona (50) su podignute optužnice u vezi sa terorizmom i špijunažom, što je on snažno odbacio rekavši na sudu da je nevin.

SAD u više navrata su pozivale na njegovo oslobađanje.

Slučaj protiv Bransona, koji je u Turskoj živeo više od dve decenije, doveo je do toga da SAD uvedu sankcije i tarife Ankari.

Branson je bio osumnjičen za veze sa kurdskim ekstremistima i pristalicama imama Fetulaha Gulena koga Turska optužzuje za organizovanje pokušaja puča.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike