U trendu

Američko-korejske pomorske vežbe u Japanskom moru, vojne završene

Južna Koreja i SAD danas su završile zajedničke godišnje vojne manevre, ali nastavljaju pomorske vežbe u Japanskom moru, što izaziva bes Pjongjanga.

Situacija je na Korejskom poluostrvu vrlo je napeta zbog nagoveštaja da bi Severna Koreja mogla da izvede šestu nuklearnu probu, i zbog upozorenja administracije američkog predsednika Donalda Trampa da ne isključuje pribegavanje sili da bi se „sredio“ problem.

Zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe završavaju se danas kako je predvidjeno, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane precizirajući da je u njima učestvovalo 20.000 južnokorejskih i 10.000 američkih vojnika.

Druga zajedička vežba završena je prošlog meseca.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je danas da se pomorske vežbe sa SAD u Japanskom moru nastavljaju.

U tim vežbama učestvuje američka vazdušna i pomorska grupacija koja prati američki nosač aviona Karl Vinson. Cilj tih vežbi je da se isproba kapacitet presretanja severnokorejsih raketa, a trebalo bi da traju nekoliko dana.

Severna Koreja je preko zvaničnih medija zapretila danas da će napasti nosač aviona Karl Vinson. Jedan internet sajt koji podržava severnokorejska vlada danas je upozorio na mogući udar na američku podmornicu na nuklearni pogon rasporedjenu u toj zoni.

Zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe koje su završene danas i one pre mesec dana, vodjene su prema zamišljenom scenariju sukoba sa Severnom Korejom. Seul i Vašington ističu da su vežbe isključivo defanzivne prirode.

Pjongjang ih predstavlja kao probu za buduću invaziju Severne Koreje, a zbog tih manevara svake godine podižu se tenzije. Takodje, obično kada se završe vežbe ulazi se u mirniju fazu na Korejskom poluostrvu, ali je pitanje da li će tako biti i ove godine.

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je u četvrtak na mogući „veliki sukob“ s Pjongjangom koji nije zakočio razvoj zabranjenih balističkih programa.

Severna Koreja je pored toga u subotu ispalila balističku raketu, što se završilo neuspehom, kao odgovor na poziv SAD u Ujedinjenim nacijama da treba pojačati medjunaodne sankcije protiv Pjongjanga da bi se suprotstavilo „nuklearnoj pretnji“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike