U trendu

Amerika udara na Kremlj i preko Srbije

U novom planu Vašingtona za suprotstavljanje Kremlju posebno mesto pripalo je i Srbiji.

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin je 4. i 5. jula razmatrao sa predstavnicima G7 u Parizu dokument o konceptu suprotstavljanju zlonamernog uticaja Kremlja, navodi se na sajtu agencije, gde je i objavljen sâm dokument.

Uz finansiranje USAID-a, 11 strateških medijskih partnera povećavaju svoje prisustvo u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Time se ’diverzifikuju njihovi prihodi, a digitalno medijsko prisustvo se povećava‘“, navodi se u izveštaju.

„Uz injekciju američkog novca, USAID predviđa i alatke za borbu protiv lažnih vesti, kao što su Pop-up Newsroom iz Moldavije, kako bi se obezbedila bihejvioralna analitika i tehnologija društvenih medija u svrhu analiziranja i identifikovanja dezinformacija“, stoji u ovom izveštaju.

„Sjedinjene Američke Države odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera“, piše u dokumentu.

Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim”, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

Povodom novog dikumenta, oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Koncept za suprotstavljanje zlonamernom uticaju Kremlja, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavlja sredstvo za ideološku borbu i propagandu, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije datom u vezi sa izjavama direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Grigoriй Sыsoev, Sputnjik)

2 komentara
  1. Anonimni

    USAID=CIA*+FBI.ko to nezna ???

  2. Anonimni

    To preko SRBIJE nece da moze !

Napišite komentar