U trendu

Amerikanci imaju više poverenja u Klintonovu nego u Trampa

Građani SAD imaju više poverenja u favoritkinju za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima Hilari Klinton nego favorita Republikanaca Donalda Trampa po čitavom nizu pitanja počev od imigracije, preko zdravstvenog sistema, do imenovanja sudija Vrhovnog suda, pokazala je najnovija anketa.

Na pitanje koji od dva kandidata bi bio bolji u tome da „Ameriku učini velikom“, što je glavno obećanje Trampa tokom njegove aktuelne predizborne kampanje, Amerikanci su se nešto više svrstali na stranu Hilari Klinton, pokazali su rezultati ankete agencije AP i agencije GfK.

Anketa, međutim, ukazuje i na neke potencijalno problematične teme za Klintonovu. Tramp je tako u anketi gotovo izjednačen sa njom po pitanju toga kome bi Amerikanci radije poverili ekonomiju, što građani smatraju jednim od najvažnijih pitanja za tu zemlju.

Klintonovoj po pitanju ekonomije veruje 38 odsto Amerikanaca, prema 35 odsto za Trampa.

Uprkos tome što generalno preferiraju Klintonovu po čitavom nizu pitanja u odnosu na Trampa, samo 20 odsto anketiranih Amerikanaca je izjavilo da ona veoma dobro predstavlja njihova stajališta po pitanjima koja su za njih važna, dok se 23 odsto izjasnilo da ih ona predstavlja „srednje dobro“.

Kad je reč o Trampu procenti su puno niži, pa je samo 15 odsto Amerikanaca reklo da on veoma dobro predstavlja njihova stajališta po pitanjima koja su za njih važna, dok se za ocenu „srednje dobro“ izjasnilo 14 odsto anketiranih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.