U trendu

Amerikanci masovno krenuli na obeležavanje Memorijalnog dana

VAŠINGTON – Amerikanci su u rekordnim brojkama krenuli na putovanja širom SAD povodom saveznog praznika Memorijalni dan, koji se obeležava svake godine u slavu američkih vojnika poginulih širom sveta.

Građani su pohitali na put pre nego što ih uhvate restriktivne mere, ali ih je to koštalo većih cena avionskih karata, goriva i hotelskih soba.

Više od 1,8 miliona putnika je prošlo kroz američke aerodrome u četvrtak, a očekuje se da ih u subotu, nedelju i ponedeljak bude najmanje dva miliona, što se nije desilo od marta 2020. godine, preneo je AP.

Ministar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas je upozorio ljude da očekuju duže redove na aerodromima i apelovao je na putnike da budu strpljivi.

Povećanje brojuaputnika je u skladu s povećanim brojem vakcinisanih osoba protiv kovid-19, kao i poboljšanja ekonomije.

Ministarstvo ekonomije je navelo da je povećanje u kupovini u aprilu pokazatelj da se ekonomija oporavlja nakon prošlogodišnje recesije izazvane pandemijom.

Na međunarodnom aerodromu u Majamiju, lokalni zvaničnici očekuju da broj putnika bude jednak prepandemijskom nivou, a slično je i u Orlandu, gde je nivo vazdušnog saobraćaja dostigao 90 odsto nivoa iz 2019. godine.

Glavne destinacije gde će Amerikanci obeležiti Memorijalni dan su Las Vegas, Havaji i Mirtil bič u Južnoj Karolini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.