U trendu

Amerikanci zbog „ruske pretnje“ vraćaju Atlantsku flotu

Američka ratna mornarica objavila je da će ponovo uspostaviti Drugu flotu zaduženu za severni deo Atlantskog okeana i istočnu obalu SAD-a, ukinutu pre gotovo sedam godina zbog ušteda, a biće smeštena u staroj bazi u Norfolku u Virginiji, prenose mediji u regionu.

-Naša Nacionalna odbrambena strategija pokazuje da smo se vratili u eru takmičenja velikih sila, dok osiguravanje teritorija postaje sve izazovnije i kompleksnije – rekao je komandant pomorskih operacija američke mornarice Adam John Richardson.

Pokušaji predsednika SAD-a Donalda Trampa (Trumpa) da se snažnije poveže s Rusijom i Vladimirom Putinom propali su usled optužbi za mešanje u predsedničke izbore, povezanost s trovanjem špijuna u Velikoj Britaniji i Putinove pomoći Asadovom režimu u Siriji.

Kako tenzije između Moskve i Vašingtona rastu usled ruskih intervencija u Ukrajini i Siriji, američka vojska je ove godine već nagovestila da će Kina i Rusija postati prioriteti nakon decenija fokusiranja na borbu protiv islamskih militanata.

Prilikom predstavljanja pomenute strategije koja postavlja smer za Pentagon u nadolazećim godinama, Džejms Matis (James Mattis), ministar obrane, nazvao je Rusiju i Kinu “silama koje nastoje stvoriti svet po meri njihovih autoritarnih modela”.

Iako je prema službenim izjavama NATO-a Rusija pojačala svoje morske patrole na Baltiku, severnom Atlantiku i Arktiku, veličina njihove mornarice još uvek je manja nego tokom hladnog rata.

Richard Spencer, prvi čovek američke ratne mornarice, upozorio je prošli mesec Kongres na novu rusku podmornicu, a iz NATO-a se može čuti kako bi one mogle predstavljati prepreku pokušajima osnaživanja evropskih sila na moru. Uz to, predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da Rusija pokušava da razvije podvodni nuklearni oružani dron.

Kako prenose mediji, portparol Pentagona Johnny Michael izjavio je za CNN da se NATO opet fokusira na Atlantik jer prepoznaje takmičenje među velikim silama podstaknuto ponovno obnovljenom Rusijom.

-Zato danas obnavljamo Drugu flotu kako bismo uticali na ove promene, pogotovo u severnom Atlantiku – rekao je admiral Richardson.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.