Šetnjom u toplesu traže jednakost

Širom SAD žene su u nedelju obeležile Dan toplesa, zalažući se za jednakost polova i pravo žena da budu golih grudi na javnim mestima na kojima je to dozvoljeno i muškarcima.

Oko 50 žena se u nedelju popodne prošetalo u toplesu na plaži u Los Andjelesu, idući iza velikih rozih grudi na naduvavanje na kojima je bilo napisano “jednaka prava na toples”.

“Moje tele nije zločin”, pisalo je na transparentu koji je nosila jedna od učesnica protesta.

Više desetina žena, kao i nekoliko muškaraca, prošetai su se golih grudi Brodvejom u Njujorku, dok su ih prolaznici zagledali i fotografisali.

Slični dogadjaji su organizovani i u Nju Hempširu, Denveru i još nekoliko gradova.

Predsednica organizacije GoToples Nadin Grej izjavila je da se nada da će ti dogadjaji otkloniti iznenadjenje i zaprepašćenost koja se javlja kod ljudi kada vide gole ženske grudi.

“Ovo nastojanje da žene idu u toplesu u 21. veku snažno je kao i želja žena da glasaju u 20. veku. Možda je senzualno, ali nije nezakonito biti senzualan”, rekla je Nadin Grej.

Zakoni o mogućnosti da žene budu u toplesu razlikuju se u američkim saveznim državama.

Dan toplesa (GoTopless day) obeležava se svake godine u avgustu, u nedelju koja je najbliža Danu jednakosti žena, kada Amerikanke obeležavaju dobijanje biračkog prava.

(Beta)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Ostavite komentar

Oznake