U trendu

Amnesti Internešnal: Rusija i sirijske snage namerno gadjaju bolnice u Siriji

Vazdušni napadi na bolnice i druge medicinske ustanove koje izvode sirijske snage i Rusija deo su ratne strategije u Siriji, objavljeno je danas u izveštaju Amnesti Internešnala.

U izveštaju se navodi da napadi na medicinske ustanove imaju za cilj da pripreme put kopnenim snagama da napreduju prema severnom Alepu.

Amnesti tvrdi da ima „neoborive dokaze“ da je izvršeno najmanje šet namernih vazdušnih napada na bolnice u pokrajini Alepo u proteklih 12 nedelja, i ubijeno tri civila, medju kojima je bilo i medicinskog osoblja. Više od 44 osobe povredjene su u tim napadima.

„Namernim napadima na bolnice i druge civilne ciljeve „krši se međunarodno humanitarno pravo i to su ratni zločini“, navodi se u izveštaju.

Amnesti navodi da su svedoci potvrdili da u blizini napadnutih bolnica nije bilo vojnih ciljeva.

Rusija i sirijski predsednik Bašar el Asad odbacili su navode o gadjanju civila u vazdušnim napadima u Siriji, navodeći da su meta jedino teroristi.

„Pravilo je da u ranim dejstvima ponekad stradaju i civili“, rekao je sirijski predsednik.

Nevladina organizacija Lekari za ljudska prava (PHR) navodi da je tokom petogodišnjeg sukoba u Siriji zabeleženo 346 napada na bolnice, a u napadima je poginulo 705 članova medicinskog osoblja.

Više od 315 napada na bolnice u tom periodu izvršile su sirijske i ruske snage, čime je sistematski kršeno međunarodno humanitarno pravo, navodi se u izveštaju PHR.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.