U trendu

An Linde: Švedska će braniti principe OEBS-a tokom predsedavanja

Šefica švedske diplomatije An Linde (Ann), čija zemlja ove godine predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izjavila je danas da će se njena zemlja založiti za očuvanje principa te organizacije, a jedan od prioriteta će biti ulaganje napora za rešavanje sukoba i kriza.

„Tokom predstojeće godine, švedsko predsedavanje uložiće napore da obezbedi OEBS-u da napravi stvarne promene na terenu i da odbrani principe na kojima je Organizacija osnovana“, rekla je An Lind u onlajn predstavljanju programa švedskog predsedavanja Stalnom savetu OEBS-a.

„U situaciji kada se multilateralna saradnja i medjunarodno pravo sve češće osporavaju, a naši sporazumi i instrumenti za jačanje bezbednosti dovode u pitanje, moramo se podsetiti zašto smo ih uopšte uspostavili“, rekla je An Linde i istakla da je Švedska uverena da je multilateralna saradnja najbolji način za rešavanje zajedničkih izazova.

An Linde je rekla da će se Švedska fokusirati na principe i obaveze svih država OEBS-a, „braneći evropski bezbednosni poredak i podržavajući OEBS-ov koncept sveobuhvatne bezbednosti“. Dodala je da su politička i ekonomska bezbednost, ljudska prava, demokratija, vladavina zakona i jednakost medjusobno su povezani.

Pored očuvanja principa OEBS-a i sprovodjenja obaveza zemalja članica, An Linde je navela kao prioritet napore za rešavanje sukoba i kriza pominjući situaciju u Nagorno-Karabahu, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i Belorusiji.

„Pretnje medjunarodnom miru i bezbednosti, kao i patnja izazvana sukobima, jednostavno su neprihvatljive. Zbog toga moramo rešavanje sukoba u našem regionu držati na vrhu svog dnevnog reda“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Švedska će kao predsedavajuća OEBS-om pozvati na poštovanje medjunarodnog prava u svim sukobima, podržaće mere za ublažavanje humanitarnih posledica i zagovaraće inkluzivni pristup.

An Linde je naglasila da postizanje sveobuhvatne bezbednosti u celom regionu zahteva značajno uključivanje i osnaživanje žena.

Ministarka je dodala da će kao predsedavajuća staviti poseban naglasak na jačanje rodne ravnopravnosti u svim aspektima rada Organizacije.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, osnovana 1973, sa 57 država članica i 11 država-partnera, najveća je svetska međuvladina organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti. U njen domen spadaju kontrola naoružanja, ljudska prava, sloboda štampe i slobodni izbori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar