U trendu

Analitičari: Rusija pravi operativnu pauzu u Ukrajini

Strani analitičari kažu da Rusija možda privremeno ublažava svoju ofanzivu na Ukrajinu u pokušajima da ponovo okupi svoje snage za ponovni napad.

Ruske snage danas nisu ostvarile tvrdnje ili procenu teritorijalne dobiti u Ukrajini „prvi put u 133 dana rata“, prema Institutu za proučavanje rata.

Naučni centar sa sedištem u Vašingtonu sugerisao je da Moskva možda pravi „operativnu pauzu“ koja ne podrazumeva „potpuni prekid aktivnih neprijateljstava“.

„Ruske snage će se verovatno ograničiti na ofanzivne akcije relativno malog obima dok pokušavaju da postave uslove za značajnije ofanzivne operacije i ponovo izgrade borbenu moć potrebnu za te ambicioznije poduhvate“, navodi institut.

Izgleda da je saopštenje ruskog ministarstva odbrane od četvrtka potvrdilo tu procenu. U njemu se navodi da su ruske vojne jedinice koje su učestvovale u borbama u Ukrajini dobile vremena za odmor.

Nastavljeno je granatiranje na istoku Ukrajine, gde je tokom proteklih 24 sata najmanje devet civila ubijeno, a šest ranjeno, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Predsednička kancelarija Ukrajine saopštila je jutros da su gradovi i sela u sedam ukrajinskih regiona granatirani prošlog dana.

Većina civilnih žrtava dogodila se u Donjeckoj provinciji, gde su borbe u toku. Tamo je ubijeno sedam civila, medju kojima je ijedno dete, saopštila je predsednička kancelarija.

U Donjecku je granatirano deset gradova i sela, a uništeno je 35 zgrada, medju kojima su škola, fakultet i bolnica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar