U trendu

Analitičari: S.Koreja novim oružjem reformiše svoje snage

SEUL – Prošlonedeljna tvrdnja Severne Koreje da je testirala neidentifikovano „ultramoderno taktičko oružje“, ukazuje na njenu želju da unapredi svoje konvencionalno naoružanje i osigura vojsku u trenutku kada vodi pregovore o okončanju svog nuklearnog programa, kažu analitičari.

Severnokorejski lider Kim Džong-un prisustvovao je testiranju novorazvijenog taktičkog oružja koje bi moglo da posluži kao „čelični zid“, javili su u petak državni mediji ne iznoseći detalje o oružju, a eksperti navode da je taj test deo Kimove inicijative da konvencionalnu vojnu moć fokusira na visokotehnološko oružje.

„Ovo je neka vrsta severnokorejske verzije vojne reforme. Poruka za spoljni svet bi glasila: ‘Ne potcenjujte nas, i mi se modernizujemo'“, rekao je Čoi Kang, potpredsednik Azijskog instituta za političke studije u Seulu, prenosi Rojters.

Novo, unapređeno oružje moglo bi biti još važnije u trenutku kada ova zemlja mora da se odrekne barem jednog dela svog nuklearnog arsenala, ocenjuje britanska agencija.

Kim Dong-jub, vojni ekspert na Institutu za dalekoistočne studije Univerziteta Kjungnam u Seulu, kaže da bi Kim, težeći ka modernizovanom oružju, mogao da nastoji da umiri vojne generale i javnost u Severnoj Koreji koji su možda zabrinuti zbog budućnosti bez nuklearnog oružja.

„Možda on mora da konsoliduje zemlju iako bi takvo rukovođenje na terenu moglo da spoljnom svetu pošalje negativne signale“, zaključuje južnokorejski profesor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar