najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Angela Merkel favorit za Nobelovu nagradu za mir

Nemačka kancelarka Angela Merkel jedan je od favorita za dobitnika Nobelove nagrade za mir, čije će ime biti saopšteno naredne nedelje, preneli su danas nemački mediji.

Prvi dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju biće saopšteni početkom nedelje, ali se tradicionalno uvek spekuliše o dobitnicima nagrade za knjiženost i mir, koji se poslednji saopštavaju.

Nemački list Bild je uveren da će Nobelovu nagradu za mir osvojiti Angela Merkel, navodeći kao razloge njeno učešće u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini kao i njeno zalaganje oko izbeglica.

Ove godine je predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Institut Alfreda Nobela nikad ne otkriva imena sa spiska.

Direktor Instituta za istraživanje mira (Prio) Kristian Berg Harpviken i jedan od stručnjaka s najtačnijim prognozama, takođe je predvideo da bi nemačka kancelarka mogla da bude ovogodišnji dobitnik nagrade.

Među favoritima se nalaze i šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega Džon Keri zbog postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Među favoritima je i poglavar Rimokatoličke crkve Franja.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podelili pakistanska devojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dečija prava Kalaš Satjarti.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu.

Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona švedskih kruna (862.000 evra). Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, laureati dele novčani deo priznanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike