Angela Merkel – od Kolove „političke ćerke“ do kancelarke

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da će se kandidovati za četvrti mandat na izborima 2017. godine, a ako u tome i uspe izjednačiće se sa Helmutom Kolom koji drži rekord po dužini vremena provedenog na mestu kancelara – od 1982. do 1998. godine.

Posle višemesečnih spekulacija, Merkelova je poručila partijskim kolegama u Hrišćansko-demokratskoj uniji u Berlinu da je spremna da vodi partiju na izborima sledeće godine.

Više od 55 odsto Nemaca podržava kandidaturu Merkel (62) za nemačkog kancelara, dok je 39 odsto protiv, pokazalo je istraživanje Emnid agencije.

Merkel, koja upravlja najvećom evropskom ekonomijom, uživa i međunarodno poštovanje, o čemu govori podatak da je odlazeći predsednik SAD Barak Obama nazvao „izvanrednim saveznikom“.

Angela Merkel je rođena 1954. godine u Hamburgu u porodici evangelističkog sveštenika.

Odbranila je doktorat iz kvantne fizike, a kasnije je radila kao hemičar na naučnoj akademiji u Istočnom Berlinu.

Dugo su je smatrali „političkom ćerkom“ bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, od koga se kasnije ogradila.

Do 36 godine nije imala nikakve veze sa politikom, a 1989.godine učestvovala je u demokratskom prevratu, rušenju Berlinskog zida i ujedinjenju Nemačke, nakon čega je postala portparol Vlade.

Dva meseca pre ujedinjenja Nemačke pridružila se Hrišćansko – demokratskoj uniji, a tri meseca kasnije postala je ministarka omladine u Vladi Helmuta Kola.

Merkelova je prvi put izabrana za kancelara Nemačke 2005.godine, a reizabrana na izborima 2009. i 2013. godine.

Poslednjih 16 godina, ona je predsednik Hrišćansko-demokratske unije.

Britanski magazin „Forbs“ proglasio ju je drugom najmoćnijom osobom na svetu, što nikada nije pošlo za rukom ni jednoj drugoj ženi.

Američki časopis „Tajm“ izabrao je Angelu Merkel za ličnost 2015. godine. Tada je prvi put posle 29 godina ova prestižna nagrada dodeljena ženi.

(Tanjug)

1 komentar
  1. zoran

    Ko zna… Mozda joj jednog dana sude zbog genocida jer je veštački menjala etničku sliku stanovništva na jednoj ili više teritorija….(to je jedna od definicija genocida). Naravno tu su jos neki koji u tome još učestvuju!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike