U trendu

Angela Merkel počela posetu Kini

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas u Pekingu s kineskim premijerom Li Kećijangom o trgovinskim sporazumima s nemačkim firmama, novom kineskom zakonu o nevladinim organizacijama i velikoj proizvodnji čelika u Kini.

Merkelova se sastala s kineskim premijerom posle ceremonije svečanog dočeka, a kasnije danas primiće je i kineski predsednik Si Djiping.

Poseta nemačke kancelarke Kini usledila je u trenutku rastućih zabrinutosti medju nemačkim firmama zbog prepreka s kojim se suočavaju u poslovanju sa Kinom.

„Veoma je važno obezbediti sigurni pravni ambijent. Siguran status zakona važan je u mnogim oblastima“, poručila je Merkelova u uvodnom obraćanju novinarima.

Kineski premijer pohvalio je rad nemačke kancelarke u izgradnji bilateralnih odnosa i rekao je da će vlade dve zemlje uraditi sve kako bi se olakšali odnosi u različitim oblastima.

Nemačka kancelarka je poslednja u nizu zapadnih lidera koji su izrazili zabrinutost zbog novog kineskog zakona o nevladinim organizacijama, koji veće nadležnosti u kontroli tih organizacija daje nacionalnoj policiji.

Mnogi strani zvaničnici, medju kojima i državni sekretar SAD Džon Keri, kritikovali su zakon, navodeći da će nevladine organizaciji izložiti neprimerenom nadzoru.

Pojedini Nemci izražavaju i zabrinutost zbog kineskih kupovina nemačkih firmi. Kineska kompanija koja proizvodi aparate za kafu MIDEA kupila je nemačku kompaniju za proizvodnju industrijskih robota za 5,2 milijarde dolara.

Angela Merkel juče je doputovala u svoju devetu zvaničnu posetu Kini, u pratnji članova svog kabineta i dvadesetočlane delegacije.

Kina je prošle godine bila četvrti trgovinski partner Nemačke, iza SAD, Francuske i Holandije, s trgovinskom razmenom od ukupno 183 milijarde dolara.

Na početku svoje posete, nemačka kancelarka dobila je počasnu diplomu Kineskog univetziteta.

Pre povratka u Berlin, ona će posetiti fabriku BMW u kineskom gradu Šenjang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar