U trendu

Angela Merkel potvrdila odgovornost nacista za Holokaust

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je odgovornost Nemačke za Holokaust u Drugom svetskom ratu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdio da je veliki jerusalimski muftija nagovorio naciste da ubijaju evropske Jevreje.

Merkel je, posle sastanka sa Netanijahuom u Berlinu, navela da je Nemcima „rekla vrlo jasno da su nacisti odgovorni“, preneo je Bi-Bi-Si.

Netanijahu je u utorak, obraćajući se Svetskom jevrejskom kongresu u Jerusalimu, istakao da je Hilter samo želeo da protera Jevreje iz Evrope, ali mu je „muftija Hadž Amin al -Huseini savetovao da ih spali“.

Tu njegovu izjavu oštro su kritikovali izraelski istoričari i političari, ne samo iz opozicije, već i iz vladajuće koalicije.

„Niko ne bi trebalo da poriče da je Hitler odgovoran za Holokaust“, rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom, iako je prethodno, u Jerusalimu, tvrdio da je muftija usadio tu ideju Hitleru.

„Hitler nije želeo da istrebi Jevreje u to vreme – on je želeo da ih protera“, rekao je izraelski premijer Kongresu i dodao:

„I Hadž Amin al-Huseini je došao kod Hiltera i rekao mu: `Ako ih vi proterate, svi će doći ovamo`. `Pa šta da uradim s njima` upitao je on Hitler, a Huseini odgovorio: `Spalite ih`“, rekao je Netanijahu.

Huseini je bio palestinski nacionalistički lider, koji je vodio nasilne kampanje protiv Jevreja i britanskih vlasti za vreme britanskog mandata nad Palestinom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka.

Pobegao je 1937. godine, ali je nastavio da se protivi britanskim planovima o podeli na jevrejsku i arapsku državu i svrstao se uz naciste u Drugom svetskom ratu.

Sastao se sa Hitlerom u novembru 1941. godine i pokušao da ga ubedi da objavi svoju podršku stvaranju arapske države, prenosi Bi-Bi-Si izveštaje iz nemačke štampe u to vreme.

Huseini je tražen zbog ratnih zločina, ali se nikada nije pojavio u Nirnbergu, kako je tvrdio i Netanijahu, koji se setio Huseinija u vreme eskalacije palestinskih oružanih i napada nožem na izraelske Jevreje i civile. Međutim, i kod kuće je njegova izjava oštro kritikovana.

Lider izraelske opozicije Jicak Hercog je rekao da se time minimizira holokaust, nacizam i uloga Hitlera u uzašnoj katastrofi jevrejskog naroda“.

„Postoji samo jedan Hitler“, napisao je Hercog na svom Fejsbuk nalogu.

Kritikama se pridružio i palestinski zvaničnik Saeb Erekat koji je saopštio da je „tužan dan u istoriji kada lider izraelske vlade mrzi svog suseda tako mnogo da je voljan da oslobodi najozloglašenijeg ratnog zločinca u istoriji, Adolfa Hitlera, ubistva šest miliona Jevreja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar