U trendu

Angela Merkel za primenu sporazuma iz Minska na istoku Ukrajinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras u Berlinu da je neophodno primeniti mirovni sporazum postignut u Minsku u februaru kako bi primirje na istoku Ukrajine „postalo stvarnost“.

„Sastali smo kako bismo primenili sporazum iz Minska a ne da ga dovodimo u pitanje. Sve treba da bude učinjeno kako bi primirje postalo stvarnost“, rekla je Angela Merkel posle sastanka s predsednicima Francuske i Ukrajine, Fransoom Olandom i Petrom Porošenkom.

Oland je rekao da postoji „samo jedno pravilo, a to je potpuna primena sporazuma“.

Porošenko je rekao da Rusija i proruski pobunjenici na istoku Ukrajine predstavljaju „jedinu pretnju za mir u regionu“.

Ukrajinski predsednik je danas, pre odlaska u Berlin, optužio Rusiju da je na istok Ukrajine poslala vojne konvoje.

„Ove nedelje su tri velika vojna konvoja prešla našu granicu i krenula u pravcu Luganska, Donjecka i Debaljceva“, rekao je Porošenko tokom vojne parade u centru Kijeva, povodom 24. godišnjice samostalnosti Ukrajine.

Uprkos dogovoru o prekidu vatre, na istoku Ukrajine ponovo je došlo od eskalacije sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, u kojima je do sada stradalo 6.800 ljudi.

Evropska unija i generalni sekretar UN Ban ki Mun osudili su ponovnu eskalaciju nasilja u Ukrajini, a ruski predsednik Vladimir Putin je za pogoršanje situacije optužio vlasti u Kijevu.

Kijev, Vašington, NATO i EU optužuju Rusiju da podžava separatiste u Ukrajini, što Moskva kategorički odbacuje.

Putin, koji je učestvovao u pregovorima u Minsku, nije bio pozvan u Berlin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.