najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ankara odlučna u borbi protiv Kurda u Siriji i Iraku

Ankara je danas jasno stavila do znanja snagama sirijskih Kurda da će biti meta turskih oružanih snaga ako se ne povuku istočno od Eufrata, poručivši međutim da operacije na severu Sirije ne znače da je Turska ušla u rat i da je okupatorska zemlja.

Prema najnovijim informacijama turske vojske, još 10 sela na severu Sirije je „očišćeno od ekstremista“, a operacija se sada pomera ka zapadu, preneo je Rojters.

Istovremeno, turske snage su izvršile i vazdušnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, tačnije u oblasti Gara, saopštili su vojni izvori.

Detalji ovih napada zasad nisu poznati.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je poručio snagama sirijskih Kurda da će i dalje će biti meta oružanih snaga, ukoliko ne budu ispunili obećanje i povuku se istočno od Eufrata.

On je rekao da se to pre svega odnosi na Jedinice narodne odbrane (YPG).

„Sve dok to ne urade, biće meta“, istakao je Čavušoglu, navodeći da je cilj operacije u sirijskom Džarablusu da se to područje očisti od terorističke Islamske države.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš ističe, povodom operacije na severu Sirije, da Turska „nije ušla u rat“ i „nije okupatorska zemlja“.

„Sve umešane strane, uključujući i vladu u Damasku, znaju za operaciju „Štit Eufrata“. Rusija ih je obavestila, ubeđeni smo u to“, rekao je Kurtulmuš, dodajući da Turska nema nameru da ostane tamo.

Pentagon upozorava da će neusaglašene operacije i manevri na severu Sirije dati Islamskoj državi „više prostora“, pozivajući turske i opozicione grupe sirijskih Kurda da prekinu sa sukobima.

Turski vojni izvori su saopštili da su oružane snage izvele 61 artiljeriski napad oko grada Džarablus na severu Sirije u poslednjih 24 sata, kao i da je pogođeno 20 meta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike