U trendu

Ankara razmišlja o promeni politike prema Vašingtonu?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da ima dokaze da koalicija na čelu sa SAD podržava terorističke grupe u Siriji. Ubrzo nakon te izjave turskog predsednik oglasio se Stejt department SAD i prokomentarisao da su Erdoganove reči apsurdne.

Osim toga, u turskim medijima se pojavila publikacija koja se poziva na vojne izvore, a u kojoj se govori da su vojno vazdušne snage koalicije potpuno neefikasne. Očigledno je da su tursko-američki odnosi dospeli u fazu ozbiljne krize.

Pitanje koje se nameće je koliko je ta kriza duboka i da li će ona uticati na činjenicu da Amerika ima svoje baze u Turskoj, konkretno, da li će se novonastala situacija odraziti na bazu Indžirlik? Eksperti smatraju da će ta situacija imati i te kako uticaja na dalji razvoj događaja, jer upravo te tursku bazu za učešće u sirijskom konfliktu koriste vazdušne snage koalicije.

Doktor političkih nauka i bivši poslanik Parlamenta Turske Oja Akgjonenč Mugisudin za Sputnjik kaže da je operacija „Štit Eufrata“, koju Turska sprovodi u Siriji, pokazala pravo stanje stvari.

„Ispada da je Vašington govorio jedno, a radio nešto sasvim drugo. Zapad nas je ubeđivao da se bori protiv DAEŠ, pa ipak avijacija međunarodne koalicije, na čijem se čelu nalazi SAD, nije reagovala na naše brojne molbe da se likvidiraju objekti DAEŠ.“

Zato su, smatra Oja Akgjonenč Mugisudin, reči turskog predsednika na mestu, naglašavajući da su odnosi između Turske i SAD ušli u ozbiljnu krizu.

Prema njegovim rečima, potezi Amerikanaca se potpuno razlikuju od onoga što oni govore.

„Baza Indžirlik se koristi u skladu sa odgovarajućim sporazumom, u kojem su propisane konkretne odredbe, među kojima su i razlozi za moguće poništavanje ugovora. Ono što se sada dešava u regionu rađa pitanje: koju konkretnu ulogu u tim destruktivnim procesima igraju SAD?“, ističe on.

Istovremeno, kaže Mugisudin, očigledno je i da se mišljenje Ankare u vezi sa činjenicom da Amerikanci koriste bazu Indžirlik, ali i druge manje baze oko Dijarbakira (nezvanične prestonice turskog Kurdistana), polako menja.

„Turska je veoma nezadovoljna ponašanjem Amerikanaca i ozbiljno razmišlja o mogućim promenama svoje politike u tom smislu“, zaključuje on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar