Anketa: Građani EU većinom protiv pomeranja sata

BRISEL – Većina građana EU izjasnila se u nedavnoj onlajn anketi protiv pomeranja časovnika dva puta godišnje, a rezultate te ankete će danas i zvanično predstaviti Evropska komisija, piše Dojče vele.

Više od 80 odsto učesnika ankete je protiv pomeranja sata, objavio je nemački list „Vestafalenpost“, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

U anketi je učestvovalo oko 4,6 miliona ljudi, od kojih tri miliona iz Nemačke, navodi DW.

EU je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena, a ako ne žele, koje računanje žele da zadrže – zimsko ili letnje?

Poslanik nemačkih Liberala u Bundestagu Mihael Tojrer je ranije izjavio da je ubeđen. da će prebacivanje s letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto, ali da samo nije sigurno kada.

On je uveren da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku.

„Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promeni ili ne, to bi izrodilo haosom“, smatra liberalni političar.

Cela EU pomera kazaljke zajedno još od 1996, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike