najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Anketa: Grci najviše veruju Sirizi

Na predstojećim prevremenim izborima u Grčkoj, Koalicija radikalnih levih snaga (Siriza) Aleksisa Ciprasa imaće poziciju najjače partije, ali većina birača smatra da je Cipras doneo pogrešnu odluku tražeći novi mandat, pokazuju rezultati danas objavljene prve značajnije ankete posle njegove ostavke.

Sirizu je na izborima, najavljenim za 20. septembar, spremno da podrži 23 odsto anketiranih, navodi se u istraživanju javnog mnjenja kompanije “ProRata” objavljenom u dnevniku “Efemerida ton Sindakton” (Syntakton).

Na drugom mestu je konzervativna Nova demokratija (ND) sa 19,5 odsto poverenja birača, dok su po popularnosti iza nje ultradesna Zlatna zora (Hrisi avgi) sa naklonošću 6,5 odsto ispitanika i Komunistička partija Grčke, koju bi podržalo pet odsto glasača.

Za Svegrči socijalistički pokret (PASOK) glasalo bi 4,5 odsto, za Potami (Reku) četiri odsto a za novoformirano Narodno jedinstvo (Laiki enotita) koje se otcepilo od Ciprasa, 3,5 odsto, od ukupno 1.000 anketiranih.

Prenoseći anketu, RIA Novosti navodi da Siriza gubi popularnost, i podseća da je do potpisivanja trećeg paketa kreditne pomoći ta koalicija imala do 20 odsto više poverenja od ND, a da je na izborima 25. januara osvojila 36 odsto glasova birača.

Mogući partneri Sirize – Nezavisni Grci, po anketi, neće preći cenzus od tri odsto potreban za ulazak u parlament, jer su dobili tek dva odsto poverenja.

Prema tom istraživanju, 64 odsto Grka veruje da je Cipras pogrešio tražeći novi mandat, dok 68 odsto smatra da Grčka treba da ostane u zoni evra po svaku cenu, čak iako to podrazumeva dalje restriktivne mere, prenosi Rojters.

“Odgovori na ova dva pitanja nameću zaključak da bi prevremeni izbori mogli da koštaju (bivšeg) premijera i Sirizu”, navodi grčki list.

Cipras je 20. avgusta podneo ostavku, nakon čega je predsednik Prokopis Pavlopulos – kako je predviđeno Ustavom, trodnevni mandat za formiranje vlade poveravao liderima ND Vangelisu Mejmarakisu i Narodnog jedinstva Panajotisu Lafazanisu, ali oni nisu uspeli da se dogovore sa drugim strankama o formiranju vlade.

Nije uspeo ni naknadni pokušaj Pavlopulosa da formira vladu nacionalnog jedinstva, zbog čega je mesto vršioca dužnosti predsednika vlade do prevremenih parlamentarnih izbora povereno predsednici Vrhovnog suda Vasiliki Tanu-Hristofilu (65), prvoj ženi na mestu premijera u Grčkoj.

Po Ustavu, predsedniku jednog od tri najviša suda u Grčkoj poverava se mandat za vođenje prelazne vlade, a čelna mesta dva suda bila su upražnjena, izvestila je agencija ANA.

Tanu-Hristofilu sinoć je položila zakletvu i preuzela dužnost od Ciprasa.

Cipras je tokom susreta koji je trajao blizu sat vremena rekao da će učiniti sve da izbori proteknu u civilizovanoj atmosferi, dok je nova premijerka rekla da je glavna uloga vlade sprovođenje poštenih izbora, ali da će morati da se bavi i ključnim pitanjima, kao što je migrantska kriza.

Prema izvorima grčke novinske agencije, nova vlada imaće 22 člana, od kojih će ministar finansija biti Jorgos Hulijarakis, privrede Nikos Hristodulakis, spoljnih poslova Petros Milivijatis, odbrane Joanis Jangos unutrašnjih poslova Antonis Manitakis, a ministar za rad Dimitris Mustakas.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike