U trendu

Anketa: Grčka podeljena pred referendum

Skoro polovina Grka, 46 odsto, namerava da zaokruži NE na referendumu o predlofu sporazuma s grčkih poverilaca – Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rezultati su danas objavljene ankete.

Ipak, kako se navodi, procenat onih koji su protiv predloga poverilaca manji je u odnosu na ranije, otkako je grčka vlada uvela strogu kontrolu kapitala.

Istraživanje agencije Prorata za list levice „Efimerida ton sintakton“ – nastalog umesto nekadašnje „Elefterotipije“, ugašene zbog krize, sprovedeno je od nedelje do utorka, posle najave vlade o održavanju referenduma.

Kako se navodi, na referendumu u nedelju, 5. jula, 46 odsto ispitanika bi glasalo NE, 37 odsto DA, a 17 odsto je neopredeljenih.

Pre odluke o zatvaranju banaka, ovaj odnos je bio drugačiji. Tada se 57 odsto ispitanika izjasnilo za NE, 30 odsto za DA, a neodlučnih je bilo pet odsto.

U centru Atine je u ponedeljak 13.000 ljudi učestvovalo na skupu podrške vladi i protiv predloga evropskih partnera. Sutradan se njih 20.000 okupilo na istom mestu, s porukom da će zaokržiti DA na referendumu i da su za Grčku u Evropi.

U anketi Prorate učestvovalo je 1.200 Grka.

Grčka je u ponoć propustila rok za otplatu 1,6 milijardi evra duga MMF-u, a njeni partneri iz evrozone s kojom je sporazum takođe istekao u ponoć, danas bi trebalo da razmotre najnovije predloge Atine o finansijskoj pomoći i sprečavanju bankrota.

Vlada u Atini predložila je dvogodišnji dogovor kroz Evropski mehanizam za stabilizaciju (ESM) kako bi se namirile finansijske potrebe zemlje, uz restrukturiranje duga pod povoljnijim uslovima koje ESM omogućava.

Grčka je, kako je sinoć saopšteno iz grčkih i evropskih izvora, spremna da odustane od referenduma, ako pregovori ponovo budu pokrenuti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.