U trendu

Anketa: HDZ i dalje prva, najgori rejting Plenkovića

ZAGREB – Na početku poslednje nedelje kampanje za lokalne izbore u Hrvatskoj, vladajuća HDZ, iako uz blaži pad rejtinga, i dalje ima najveću podršku birača, pokazuju rezultati ankete koju je objavio RTL.hr.

HDZ je sa 26,8 odsto podrške zadržala značajnu prednost ispred SDP-a, za koji bi glasao svaki peti građanin, odnosno 19,6 odsto. Treću poziciju zadržala je platforma Možemo! koja ima 9,1 odsto, što je skoro jedan procenat više u odnosu na prethodni mesec.

Blizu su im obe desne opozicione opcije, Domovinski pokret sa 8,2 odsto i Most sa 7,1 odsto.

Ostale stranke imaju ispod 2 odsto podrške birača.
Najviše ispitanika, 21, 1 odsto, smatra da je predsednik Zoran Milanović najpozitivniji političar , što je pad u odnosu na prethodni mesec kada ga je kao najpozitivnijeg ocenilo 22,7 odsto građana.

Slično kao pre mesec dana premijera Andreja Plenkovića najpozitivnijim smatra 17 odsto građana.

Treći najpozitivniji političar je Tomislava Tomaševića, ali je njegov rejting daleko niži i iznosi 4,3 odsto.

Najviše ispitanika, 26,2 odsto poručuje Andreju Plenkoviću da je najnegativniji političar, što je njegov najlošiji rejting u proteklih godinu dana.

Blagi pad negativnog doživljaja beleži predsjednik Milanović, pa ga u takvom svetlu vidi 16 odsto građana, 0,4 odsto manje nego pre mesec dan.

Prošlog meseca treći predsednik Sabora Gordan Jandroković bio je treći „negativac“, a sada je sa 4,7 odsto četvrti, dok ga je na trećem mestu smenio Milorad Pupovac sa 4,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.