U trendu

Anketa: Makron ponovo uživa popularnost Francuza

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo uživa popularnost Francuza – 52 odsto ispitanih su zadovoljni njegovim radom, preneo je danas francuski list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche) rezultate nove ankete.

Makron je dostigao skok popularnosti za šest odsto a premijer Eduar Filip za pet odsto, u odnosu na leto, kada je njihova popularnost bila na najnižem nivou, navodi se u mesečnoj anketi agencije Ifop.

Ukupno 52 odsto Francuza je zadovoljno radom francuskog predsednika, naveo je list, ocenjujući da nijedan Makronov prethodnik nije uspeo da se „izvuče iz ambisa nepopularnosti“.

Popularnost centrističkog predsednika počela je da opada u julu posle ostavke načelnika Generalštaba francuske vojske Pjera de Vilijea, koji se ne slaže s vojnim budžetom koji je predstavila nova vlada.

List Ekspres (Express) ocenio je da je to neočekivani preokret, dodajući da Makron koristi „situaciju postizborne pometnje“, jer s jedne strane ima „lojalne članove svoje centrističke Republike u pokretu, ali i simpatizere u levici i desnici“.

U Francuskoj je ove godine prvi put posle nekoliko decenija izabran centristički predsednik, čime je okončana tradicija smene levice i desnice na vlasti.

Popularnost je takodje skočila premijeru Eduaru Filipu za kojeg se pozitivno izjasnilo 54 odsto Francuza, dok ih je bilo toliko nezadovoljnih u julu i avgustu.

Anketa je sprovedena od 8. do 16. decembra uz učešće 1.942 osobe.

Najnepopularniji predsednik Francuske bio je, prema oceni gradjana, Makronov prethodnik socijalista Fransoa Oland.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.