U trendu

Anketa: Makronova popularnost u opadanju

Više od 70 odsto Francuza ima negativan stav o predsedniku Francuske Emanuelu Makronu kome je popularnost tokom leta znatno opala, rezultati su danas objavljene ankete organizacije Odoksa (Odoxa).

Prema tom istraživanju, samo 29 odsto Francuza veruje da je Makron „dobar predsednik“ a njegova popularnost je opala i zbog ostavke dva popularna ministra, preneli su francuski mediji.

Anketa je sprovedena 5. i 6. septembra nad više od 1.000 ispitanika, naveli su tamošnji mediji koji su podsetili da ankete o Makronovoj popularnosti variraju po postotku ali su jedinstvene u stavu da je francuski predsednik sve nepopularniji.

Takvu malu popularnost je imao Makronov prethodnik, socijalista Fransoa Oland koji je kod Francuza ostao upamćen kao jedan od najnepopularnijih predsednika od uvodjenja Pete Republike 1958. godine.

Makronova popularnost znatno je opala poslednjih dana posle ostavke ministra ekologije Nikole Iloa.

Francuski mediji su tada ocenili da je francuski predsednik dosta izgubio ostavkom dva popularna ministra, za ekologiju i sport, koja potiču iz civilnog društva. Iloa, nekada novinare i poznate javne ličnosti, zamenio je iskusni političar Fransoa de Riži, do sada predsednik parlamenta i blizak Makronu.

Ostavku je podnela i ministarka sporta Lora Flesel, bivša sportistkinja koju je zamenila na ministarskom mestu druga sportistkinja, plivačica Roksana Marasineni.

Popularnost francuskog predsednika opala je i zbog afere njegovog bivšeg telohranitelja Aleksandra Benale, koji je snimljen kako na prvomajskom skupu udara jednog mladića.

Ta afera je bila jedna od glavnih tema Francuza tokom leta na društvenim mrežama gde su postavljene razne fotografije i ironični komentari na račun francuskih vlasti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike