U trendu

Ankete: I Nemci i Grci potpuno podeljeni u vezi sa grčkim referendumom

Poslednje ankete u Grčkoj pokazuju da je gotovo jednak broj onih koji će na referendumu, zakazanom za nedelju, glasati za odnosno protiv mera štednje, to jest predloga koji su međunarodni kreditori izneli pred grčku vladu.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da će 41,5 odsto ispitanjih glasati za prihvatanje tog predloga, dok će 40,2 odsto glasati protiv. Nepredeljeno je 10,9 ispitanih. Ostali kažu da neće učestvovati ili će ubaciti u glasačku kutiju prazan listić.

Razlika između „da“ i „ne“ je duboko unutar margine za statističku grešku.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je raspisao referendum prošlog vikenda i pozvao građane da glasaju protiv predloga mera štednje koji su izneli kreditori u zamenu za produžetak finansijske pomoći ovoj prezaduženoj zemlji.

Pobornici pozitivnog odgovora na referendumu tvrde da se glasanjem zapravo odlučuje o opstanku Grčke unutar evrozone. Vlada Aleksisa Ciprasa odbacuje ovakvo tumačenje.

Anketu je sprovela agencija ALCO za potrebe lica Etnos. Intervjuisano je 1.000 ljudi iz cele Grčke, a margina greške je 3,1 odsto. Istraživanje je obavljeno 30. juna i 1. jula.

Prethodno je istraživanje javnog mnjenja u Nemačkoj pokazalo da 45 odsto stanovnika te zemlje smatra da Grčka treba da ostane u evrozoni, dok isti procenat ispitanih smatra da Grci treba da napuste evrozonu.

To istraživanje je pokazalo da 69 odsto ispitanih Nemaca brine zbog uticaja eventualnog bankrotstva Grčke na stanovništvo svoje zemlje. Oko 31 odsto je zabrinuto za koheziju Evropske unije a 24 odsto strahuje od posledica gubitka kohezije na ekonomiju Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.