najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ankete kažu – izbori su rešeni? Da li je tako?

Predsednička trka u SAD, manje od dve nedelje do izbora, sudeći po većini anketa, praktično je rešena u korist kandidatkinje demokrata Hilari Klinton. Ipak, neka istraživanja i dalje predviđaju vrlo neizvesnu trku.

Republikanski kandidat Donald Tramp se ove nedelje hvalio da ankete pokazuju da ima prednost nad Klinton.

Ono što nije rekao jeste da su u pitanju tri ankete koje od početka leta pokazuju da je u prednosti, dok velika većina drugih anketa pokazuje da gubi, pa čak i s dvocifrenom razlikom.

Prema juče objavljenoj anketi AP/Gfk, Klintonova nad Trampom među verovatnim glasačima ima prednost od 14 odsto. Anketa Rojters/Ipsos daje joj prednost od šest odsto, anketa USA tudej/Safolk od 10 odsto, Foks njuza od tri odsto, a ABC njuz trekinga od šest odsto.

Portal Rilklirpolitiks (realclearpolitics) u proseku daje kandidatkinji demokrata prednost od 5,5 odsto. Prema portalu 538 koji skuplja rezultate anketa, Klinton ima 49,7 odsto glasova, a Tramp 43,1 odsto glasova, zbog čega joj daje šansu za pobedu od 85,7 odsto. Njujork tajms joj daje 91 odsto šanse za pobedu, dok su kladionice nešto opreznije sa 82 do 84 odsto šanse za pobedu demokratske kandidatkinje.

Nasuprot tim anketama i prognozama, stoje istraživanja koje Tramp rado citira – El-Ej tajms/Ju-Es-Si treking, Rasmusen riports i Investors biznis dejli.

Rezultati tih istraživanja tokom cele kampanje ukazuju da je Tramp u prednosti ili makar da je trka izjednačena. Najveću pažnju je izazvala svkodnevna anketa El-Ej tajmsa koja tvrdi da je bila među najboljima u predviđanju pobede Baraka Obame pre četiri godine.

Ta anketa je izazvala i debatu u američkim medijima. Za razliku od ostalih, El-Ej tajms/Ju-Es-Si treking svakodnevno sprovodi istraživanje na istom uzorku, što u teoriji omogućava praćenje reakcija na događaje u kampanji kod istih ljudi, ali, s druge strane, daje netačna predviđanja ako su osobe koje je na početku odabrala nereprezentativne za datu kategoriju.

Istraživanje El-Ej tajms danas pokazuje izjednačenu trku, dok je juče Trampu davalo prednost od jedan odsto. Rasmusen riports, čiji su rezultati poslednjih deset godina precenjivali podršku republikancima, dao je juče Hilari Klinton prednost od jedan odsto, dok Investors biznis dejli/IPP treking danas daje dva odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike