U trendu

Antikorupciona komisija Nigerije optužena za – korupciju

Predsednik antikorupcione komisije Nigerije, zadužene za ekonomski i finansijski kriminal, izlazi pred Senat da odgovori na optužbe da je proneverio milijarde dolara.

Ibrahim Lamorde i drugi zvaničnici Komisije za borbu protiv korupcije su, kako se tvrdi, u dosluhu s bankama i agentima za nekretnine, proneverili hiljadu milijardi naira – valute Nigerije (oko 15 milijardi dolara) od tuđe nevraćene imovine. To je prijavio vlasnik jedne kompanije i podneo dokumenta o tome.

Ta optužba je objavljena dok Atikorupciona komisija tvrdi da sprovodi obećanje novog predsednika Nigerije, Muhamadua Buharija da će iskoreniti raširenu korupciju.

Optužbe protiv Lamordea i njegove komisije su politički motivisane, izjavio je portparol Komisije Vilson Ujuvaren u utorak.

Lamorde je pozvan ove nedelje u Senat pošto je saslušavao suprugu predsednika Senata Bukole Sarakija protiv koje, po svemu sudeći, nema dokaza o zloupotrebama.

Komisija je optužena da je politički ciljala desetine ljudi koje je saslušavala poslednjih nekoliko meseci. Atmosfera straha je zavladala u bivšoj vladajućoj klasi Nigerije, od kojih mnogi optužuju Buharija i Komisiju za „lov na veštice“.

Građanska koalicija za borbu protiv korupcije upozorila je u utorak na potrebu borbe protiv „osujećenja rata protiv korupcije“, jer je Nigerija postala „veliko polje za pljačku“ u vreme vlasti dva prethodna predsednika.

Buhari je prošlog meseca rekao da je ukradeno neverovatnih 150 milijardi dolara. Zvaničnici američkog Ministarstva pravde su mu rekli da je samo jedan bivši ministar sam ukrao šest milijardi dolara, preneo je jedan učesnik sastanka o tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.