U trendu

Antikovod mere zavise od epidemiološke situacije

PODGORICA – Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić izjavio je da će antikovid mere u državi zavisiti od epidemiološke situacije i toga na kom niovu će se oboljevanje od ove zaraze nastaviti.

Dobru prognozu, kako je kazao Galić, daju parametri poput nižeg nivoa hospitalizacije prethodne sedmice i manji broj smrtnih ispoda od posledica infekcije.

„Trenutno se nalazimo na nivou obolevanja iz februara, kada je zapravo dolazilo do pada broja zaraženih. Sam nivo obolevanja iz prethodnog perioda promenjen je jer građani nisu sprovodili aktuelne mere, iako je pandemija još u toku. Stvorili su se i neki prirodni uslovi – povećan je broj kontakata“, naveo je direktor IJZ gostujući na TVCG.

Istakao je da razlika u simptomima ne postoji.

„Dominantan je i dalje omikron soj, koji karakteriše klinička slika koja stvara probleme u gronjim disajnim putevima, za razliku od prethodnih sojeva koji su stvarali probleme u donjim disajnim putevima – upalu pluća“, dodao je Galić.

Rizičnim grupama je preporučio nošenje maski, vakcinacija i poštovanje ostalih mera. Za sada, na ovom nivou obolevanja, ostaje mera da se maske nose u zdravstvenim ustanovama, javnom saobraćaju i kolektivnim centrima, kazao je Galić, preneo je portal RTCG.

„Nadam se da ćemo svojim ponašanjem nećemo doći u situaciju da neke rigoroznije mere sprovoimo. U svetu nema nekih značajnih mutacija, tako da za sada imamo pozitivniju situaciju u odnosu na letnji period prošle godine“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.