U trendu

Antonio Tajani novi predsednik Evropskog parlamenta

Italijanski desničar Antonio Tajani izabran je u utorak uveče za novog predsednika Evropskog parlamenta (EP), saopštio je odlazeći predsednik tog tela EU Martin Šulc.

Tajani (63) izabran je u četvrtom i poslednjem krugu glasanja prostom većinom od 351 glasa, dok su za njegovog protivkandidata i sunarodnika, socijalistu Djanija Pitelu, glasala 282 poslanika, naveo je Šulc.

Kandidat iz redova Evropske narodne partije desnog centra i bivši evropski komesar za industriju od 2010. do 2014. godine u timu tadašnjeg predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, Tajani je zajedno sa Pitelom vodio u sva tri prethodna kruga glasanja, ali nijedan od njih nije dobio potrebnu apsolutnu većinu.

Tajani i Pitela su kao dva najbolje rangirana kandidata ušli u četvrti krug glasanja, u kojem je novi predsednik EP izabran prostom većinom glasova.

Obraćajući se evropskim poslanicima, Tajani je poručio da će „poštovati sve političke grupe“, a svoju pobedu posvetio je žrtvama katastrofalnog zemljotresa koji je prošle godine pogodio centralnu Italiju i žrtvama terorizma.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, takodje predstavnik desnog centra, čestitao je Tajaniju na Tviteru, navodeći da je „spreman da saradjuje sa njim“.

„Snažnoj i jedinstvenoj EU potreban je konstruktivan i efikasan parlament“, napisao je Tusk.

Tajani je uz Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera treći demohrišćanin koji se našao na jednoj od tri najviše funkcije u EU.

Pored Tajanija i Pitele, u trci za predsednika EP bili su i Belgijanka Helga Stevens, Britanka Džin Lamberts, Italijanka Eleonora Forenca i Rumun Laurentiu Rebega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar