U trendu

AP: Bela kuća priznala grešku, to se retko događa

VAŠINGTON – Bela kuća je priznala danas da je netačna bila izjava koju je prenela a u kojoj je američki predsednik tvrdio da je upravo on „stvorio“ tri puta više radnih mesta za Afroamerikance nego bivši predsednik Barak Obama.

Kako je prenela agencija AP, ovo je redak slučaj da administracija priznaje grešku, iako se, kako navodi, često dešava da „iskrivljuje“ podatke i preuveličava ekonomske rezultate“.

Sekretarka za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders, naime, sinoć je na Tviteru objavila da je ranije tog dana pogrešila kada je rekla novinarima da je Obama tokom svog mandata stvorio samo 195.000 radnih mesta za Afroamerikance u poredenju sa 700.000 novih radnih mesta koje je Tramp otvorio za samo dve godine.

Inače, američka ekonomija je zapravo tokom Obaminog mandata kreirala oko tri miliona radnih mesta za crne radnike, što potvrđuju i podaci Kancelarije za statistiku tržišta rada.

Sandersova je juče rekla novinarima da je „predsednik Tramp u prvih godinu i po dana već utrostručio ono što je predsednik Obama učinio za osam godina“.

Ta tvrdnja je, međutim, netačna navodi AP, i dodaje da zvanična statistika pokazuje da je broj radnih mesta za Afroamerikance kada je Obama stupio na dužnost u januaru 2008. iznosio 15,5 miliona, a kada je otišao sa funkcije u januaru 2017. godine ta cifra je iznosila 18,4 miliona.
U stvari, najdramatičniji pad nezaposlenosti među crnom populacijom u SAD dogodio se tokom Obamine administracije, s obzirom na to da je zemlja izašla iz recesije koja je opustošila ekonomiju. Nezaposlenost crnih radnika pala je od marta 2010. godine sa 16,8 odsto na 7,8 procenata u januaru 2017, piše AP.

„Brojevi o radnim mestima i za predsednika Trampa i za predsednika Obamu su tačni, ali ne i vremenski okvir koji naveden za predsednika Obamu. Žao mi je zbog greške, ali se ne izvinjavam zbog podatka o 700.000 radnih mesta za Afroamerikance koja su otvorena pod predsednikom Trampom“, tvitovala je Sandersova sinoć.

Ona se nadovezala na tvit Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće koji je preuzeo odgovornost za „nesporazum“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar