U trendu

AP: Desetine miliona dece u svetu nisu upisane u matične knjige rodjenih

Desetine miliona dece širom Afrike i južne Azije nisu upisane u matične knjige rodjenih, što može ostaviti teške posledice u pogledu njihovog obrazovanja, zdravstvene i pravne zaštite, i mogućnosti za zaposlenje, navela je agencija AP.

Mlade osobe bez ličnih dokumenata su u riziku od prisiljavanja na rani brak, vojnu službu ili rad pre punoletstva, a posle punoletstva suočavaju se sa poteškoćama kada je u pitanju ostvarivanje prava na glasanje na izborima, ali i na nasledstvo.

„Mogli bi da završe kao nevidljivi“, rekla je Unicefova specijalistkinja za zaštitu dece Džoan Dan.

Mnoge zemlje koje su najteže pogodjene tim problemom radile su na unapredjenju procenta dece upisane u matične knjige rodjenih, uz podršku Unicefa i pojedinih nevladinih organizacija.

Volonteri u Ugandi idu od vrata do vrata u selima, u potrazi za decom koja nisu upisana u matične knjige rodjenih. Mnoge bebe rodjene su u kući i njihovo rodjenje nije evidentirano.

Po podacima Unicefa iz 2013. godine, rodjenje 230 miliona dece uzrasta do pet godina, što je 35 odsto od ukupnog broja dece u svetu, nikada nije prijavljeno.

Unicef je najavio da će do kraja godine objaviti novi izveštaj sa podacima koji pokazuju da je taj procenat sada manji od 30.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike