U trendu

AP: Libija – novi front u borbi protiv IS

Libija se brzo pretvara u novi front u borbi protiv Islamske države, koja aktivno regrutuje ekstremiste iz inostranstva i nastoji da iskoristi godine haosa kako bi uspostavila uporište u toj naftom bogatoj afričkoj državi, navodi se u analizi američke agencije AP.

Kako je ocenjeno, Vašington i njegovi evropski saveznici nastoje da okončaju beskrajne podele među brojnim frakcijama u Libiji u formiranju vlade nacionalnog jedinstva koju bi Zapad mogao da podrži u borbi protiv džihaidsta.

Vazdušni napadi američkih snaga u petak na jedan kamp za obuku IS, u kome je ubijeno više od 40 ekstremista, uključujući jednog istaknutog tunišanskog lidera, znak su da su SAD spremne da odlučno krenu u borbu, čak i pre postizanja dogovora o vladi nacionalnog jedinstva, naveo je AP.

Iz svog uporišta u gradu Sirtu, ekstremisti su proteklih meseci izveli niz samoubilačkih bombaških napada na policiju, a njihovi iznenadni napadi na vitalna naftna polja i skladišta u Libiji, bili su korak nazad u naporima da se obnovi praktično jedina industrija koja toj zemlji donosi prihode.

IS do sada nije mogla da zauzme velike delove Libije, kao što je učinila u Siriji i Iraku, a njen libijski ogranak pretrpeo je izvesne neuspehe tokom protekle godine.

Rivalske milicije proterale su borce IS iz jednog grada, Darne, a u vazdušnom udaru američkih snaga u decembru ubijen je njen lider.

Proteklih sedmica i meseci, međutim, IS dovodi borce iz inostranstva, uglavnom iz severne i subsaharske Afrike, a njihov broj, od oko 3.000, porastao je na 5.000, navode američki zvaničnici.

Libija je utonula u haos nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el-Gadafija u oktobru 2011, a dve rivalske vlade i milicije bore se za kontrolu nad bogatim energetskim resursima zemlje, potseća AP.

Nezvanična vlada od 2014. kontroliše libijsku prestonicu i u njoj dominiraju islamisti, a podržava je koalicija milicija poznata kao Libijska zora.

Međunarodno priznata vlada deluje sa istoka Libije, iz grada Tobruka, koju podržavaju druge milicije i deo vojske na čelu sa generalom Halifom Hifterom.

Kao znak koliko je komplikovan građanski rat u Libiji postao, neke milicije koje podržavaju vladu u Tripoliju bore se protiv IS izvan Sirta, dok su se druge ujedinile za džihadistima u borbi protiv Hifterovih snaga za kontrolu nad Bengazijem.

Ukoliko SAD i Evropa ne uspeju da se milicije dogovore, napori u borbi protiv IS neće uspeti čak iako uspeju da se političari u Tripoliju i Tobruku saglase da razgovaraju.

„Bez sporazuma među tim milicijama…građanski rat izmaćiće kontroli“, rekao je libijski politički analitičar Anas al-Gomati.

Na mapi Libiji, fizičko prisustvo IS je ograničeno, koja kontroliše Sirt i nekoliko susednih sela duž mediteranske obale.

Ekstremisti međutim drže nekoliko opasnih džepova širom zemlje, uključujući Tripoli, ali posebno grad na zapadu Sabratu na zapadu zemlje, koji su američke snage bombardovale prethodnog dana.

Nekoliko kampova za obuku je u blizini Sabrate, a deluje da džihadisti, kojih je oko 700 na tom području, planiraju da zauzmu ovaj  grad, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

IS proširila je svoje prisustvo na Libiju krajem 2014. zauzevši najpre Darnu, a zatim Sirt, podsetila je američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar