U trendu

Apel protiv eksperimenta nad kitovima u Norveškoj

NORVEŠKA – Međunarodna grupa naučnika apelovala je na norvešku vladu da zaustavi planove o sprovođenju eksperimenata nad kitovima, koji bi trebalo da krenu ovih dana.

Smatra se da je lov i eksperiment veoma stresan i zastrašujući za životinje i da mogu da naude ljudima, prenosi BBC.

Norveška vlada smatra da je cilj eksperimenta da kitovi na osnovu buke mogu znati nivo zagađenosti okoline u kojoj su i da ne vide ništa loše u tome.

Ovaj eksperiment bi trebalo da krene svakog dana i teren za to je spreman kako komentarišu lokalni stanovnici.

Naime, na ostrvima Lofoten, postavljene su mreže dugačke preko 1 milju u koje bi trebalo da se ulove kitovi, koji će biti zadržani nekoliko sati radi analiza krvi kojima će biti ugrađene elektrode za merenje sluha.

Pre nego što budu oslobođeni kitvima će na leđnim perajima biti postavljene satelitske oznake kako bi se moglo pratiti njihovo ponašanje nakon eksperimenta.

Naučnici smatraju da da bi ovaj projekat mogao naneti značajne traume za kitove bez ikakvog doprinosa korisnoj nauci, i da se ovoj ideji mora stati na put.

„Biće stavljeni u neprirodno okruženje, okruženi ljudima i držani u mestu. Naša zabrinutost je da hvatanje maloletnih kitova i nasilje u tih šest sati koliko će biti držani može naneti toliko stresa koji će se odražiti na dugoročne staze“, rekla je jedna od naučnica

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.