U trendu

Apostolakis: Nabavka S-400 od strane Ankare je zabrinjavajuća

ATINA – Ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis izrazio je zabrinutost zbog kupovine Turske ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, prenosi danas grčki list Katimerini.

Apostolakis je u televizijskom intervju za Open TV istakao da će nabavka sistema S-400 od strane Ankare potpuno promeniti sistem kontrole vazdušnog prostora iznad Egeja.

Istovremeno, on je naglasio potrebu da Grčka nabavi američke avione F-35 ili druge kako bi pojačala svoju protivvazdušnu odbranu, i uspostavila i ravnoteža moći.

Turska, kako je kazao, uvek tvrdi da ima probleme sa svojim susedima, Evropskom unijom i SAD.

„Grčka nije prvi problem Turske“, rekao je Apostolakis, ukazujući na svoje dobre odnose s turskim kolegom koje je opisao kao „iskrene“ u rasrpavama i pronalaženju načina za smanjenje tenzija u Egeju.

Apostolakis je rekao da se ne boji od eventualnog vojnog incidenta ili nesreće u Egeju između dve zemlje.

„Ako ne napravimo grešku, to se neće dogoditi“, rekao je grčki ministar odbrane.

U međuvremenu je američki Stejt department saopštio da Vašington nije promenio svoju politiku u pogledu namere Ankare da nabavi ruski sistem S-400, i da neće ostati ravnodušan ako članice NATO-a kupuju oružje od njegovih protivnika.

Reagovanje grčkog ministra odbrane usledilo je pošto je portparol turskog predsednik Redzepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio da se nada da će Ankara uspeti da nađe način da izbegne sankcije ubog nabavke ruskog S-400.

„Ako dođe do toga, to su sankcije koje predlaže američki Kongres, te mi očekujemo od predsednika Trampa da iskoristi svoju moć i odbaci takav zahtev“, rekao je Kalin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar