Argentina će integrisati Foklandska ostrva

Foto: Beta

Argentinska vlada pozdravila je danas odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor izmedju Buenos Ajresa i Londona.

Komisija UN o kontinentalnim granicama odobrila je zahtev Argentine upućen 2009. godine da uključi Foklandska ostrva u svoj pomorski teritorijalni pojas.

Argetinski kontinentalni deo teritorije povećan je za 1,7 miliona kvadratnih kilometara, navodi se u izveštaju komisije.

Komisija UN za granice epikontinentalnog pojasa odobrila je predlog Argentine da granicu svoje pomorske teritorije fiksira na udaljenosti od 200 do 350 milja od obale.

Malvinska ili Foklandska osrtva nalaze se oko 480 kilometara od argentinske oblale i 12.700 kilometara od Londona.

Oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima je 1982. godine vodjen rat izmedju Argentine i Velike Britanije. Argentina je izgubila rat ali ta ostrva i dalje smatra svojom teritorijom.

Arhipelag ima oko 200 ostrva i nalazi se pod upravom britanske krune.Oko 3.000 stanovnika tih ostrva izjasnilo se za britanski suverenitet na referendumu organizovanom 2013. godine.

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Žarko

    Eto što znači ugnjetač, kolonijalist Engleska. Hiljadama kilometara je daleko od ovih ostrva, a prisvojila ih je. Što je neshvatljivo, i u politici jako drsko i bezobrazno. Znači, jači si i otimaj. Sama stvar sa Kosovom!! No polako sa zakašnjenjem, pravda uvjek pobjedi!!!

Ostavite komentar