U trendu

Argentina: Masovni protesti zbog loše ekonomske situacije

BUENOS AJRES – Hiljade nezadovoljnih Argentinaca blokirale su centar Buenos Ajresa tokom burnih uličnih protesta, zahtevajući od vlade da poveća plate i naknade za nezaposlene pogođene porastom troškova života i slabljenjem nacionalne valute pezosa.

Ekonomska kriza u toj latinoameričkoj zelji dovela je do toga da se broj siromašnih poveća na 40 odsto stanovništva dok se predsednik Alberto Fernandez bori da pronađe rešenja za galopirajuću inflaciju koja se kreće oko 70 odsto, prenosi Rojters.

Udarajući u bubnjeve i mašući zastavama sindikata i brojnih levičarskih grupa povezanih uglavnom sa Fernandezovim vladajućim peronistima, demonstranti su juče stigli do predsedničke palate Casa Rosada i do zdanja Kongresa, nakon što su se kretali glavnim prestonim avenijama zaustavljajući saobraćaj.

„Ne možemo da nastavimo sa ovim nivoom inflacije jer svakodnevno gubimo deo naših plata“, rekao je Pablo Mojano, šef sindikata CGT koji uglavnom predstavlja službenike vlade.

Cene prehrambenih proizvoda se redovno koriguju kako bi držale korak sa galopirajućom inflacijom koja je samo prošlog meseca porasla za 7,4 odsto, što je najveći mesecni porast u poslednje dve decenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar