U trendu

Arhitekte oprečno o dužini obnove katedrale Notr Dam

LONDON – Arhitekte koje su obnovile zamak Vindzor nakon požara koji je uništio najstariji naseljeni dvorac na svetu ima poruku za Francusku da će katedrala Notr Dam ponovo veličanstveno vladati Parizom, možda i pre nego što ožalošćeni Parižani očekuju.

Ako postoji lekcija iz požara iz 1992. godine u kući britanske kraljice Elizabete II to je da se gotička katedrala može spasiti, preneo je Rojters.

„Videćemo ponovo veličanstveni Notr Dam“, izjavio je Fransis Mod, arhitekta Donald Insel Asošijetsa, koji je vodio obnovu zamka Vindzor i sada radi na obnovi parlamentare palate Vestminster u Londonu.

„Francuzi mogu biti uvereni da se to svakako može učiniti“, rekao je on.

„Bili bismo više nego spremni da pomognemo“, dodao je Mod.

Za razliku od njega, glavni arhitekta katedrale u Kelnu kaže da će biti potrebne decenije da se popravi šteta koju je prouzrokovao požar na katedrali Notr Dam, preneo je AP.

Peter Feušenik, koji nadgleda sve građevinske radove na gotičkoj katedrali u Kelnu, izjavio je za RTL da će „sigurno proći godine, možda čak i decenije, dok se poslednja šteta koju je prouzrokovao ovaj strašan požar u potpunosti ne popravi.“
Katedrala u Kelnu je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata i rad na popravci je još uvek u toku, više od 70 godina kasnije.

Feušenik je požar u Parizu nazvao „tragedijom evropske dimenzije“, jer su mnoge crkve i katedrale širom kontinenta inspirisane zgradama u Francuskoj.

On je rekao je da je „kada je poslednji kamen postavljen u Notr Damu prvi postavljen ovde u Kelnu, i u tom pogledu on jako utiče na sve nas.“

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike