Arizona: Oproštaj od Džona Mekejna uz zvuke Sinatrine pesme

FENIKS – U Feniksu je održana komemoracija republikanskom senatoru iz Arizone Džonu Mekejnu, koji je preminuo u subotu u 81. godini od tumora na mozgu.

Komemoraciji u baptističkoj crkvi juče je prisustvovalo 3.500 ljudi, među kojima članovi porodice, saradnici, političari, građani Arzizone koje je u Senatu zastupao više od tri decenije.

Bivši potpredsednik SAD, demokrata Džo Bajden se od republikanca Mekejna oprostio rečima da ga je smatrao bratom sa kojim je imao puno „porodičnih svađa“.

Prema njegovim rečima, smrt senatora Mekejna pogodila je ljudi tako snažno zato što su znali da je duboko i snažno verovao u dušu Amerike.

Mekejn je Amerikancima dao nešto zbog čega su mogli da budu ponosni, rekao je Bajden.

Mekejnov optimizam je, kako je naveo, ono što ga je činilo posebnim i velikim među drugima. Njegovo nasleđe nastaviće da inspiriše i izaziva ljude u budućnosti, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Mekejn je bio otelotvorenje osnovnih vrednosti kao što su pravičnost, iskrenost i poštovanje i borio se za građane među političarima čak iako se nisu slagali o tim pitanjima.

Bajden je u nekim momentima bio na ivici suza, a prisetio se i svog sina koji je takođe preminuo od tumora na mozgu rekavši da je to „brutalno, nemilosrdno i neoprostivo“.

Komemorativna služba je završena zvucima pesme Frenka Sinatre „Moj put“ (My way), prenosi AP.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Mekejna je zatim vojnim avionom krenuo za Vašington gde će biti izložen u zgradi Kongresa u petak, a u subotu će biti održana služba u Nacionalnoj katedrali u američkoj prestonici.

Senator Mekejn će biti sahranjen u Američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u državi Merilend.

Mekejn je u svom političkom testamentu zatražio da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počelo je tokom kampanje za predsednicke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD.

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Na komemoraciju nije pozvana ni Sara Pejlin, bivša guvernerka iz Aljaske, koja je kada se on kandidovao na predsedničkim izborima 2008. godine, bila njegov kandidat za potpredsednika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike