U trendu

Arktički bum-prva plutajuća nuklearna elektrana

SOČI – “Arktički bum”, prva nukelarna elektrana na vodi koja će strujom snabdevati najzabačenije delove severa Rusije, predstavljena je danas na konferenciji Atomekspo u Sočiju, gde je izazvala najveće interesovanje posetilaca.
Na severu Rusije zbog izuzetno niskih temperatura ne postoje uslovi za postavljanje dalekovoda za dopremanje električne energije u najzabačenija naselja, pa će tako ploveća nuklearna elektrana omogućiti da taj deo sveta dobije struju i grejanje.

Brod ledolomac je trenutno usidren u gradu Murmansku na severu Rusije, odakle će krenuti ka Arktiku.

Plovilo ne zagađuje okolinu, a procenjeno je da će ukupni troškovi snabdevanja strujom Severnog pola iznositi oko osam milijardi evra.

„Arktički bum“ je jedan od najvećih projekata ruske državne korporacije za korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe “Rosatoma”.

Na njihovim štandovima na “Atomekspo” mogu se videti i makete i prezentacije nuklearnih elektrana koje koriste sto odsto urana i koje su, kako kažu iz Rosatoma, potpuno bezbedne.

Te elektrane imaju posebne sisteme zaštite, pa je mogućnost havarije gotovo potpuno isključena.

Predstavljeni su i reaktori koji se koriste u medicinske svrhe, kao i zajednički projekat sa časopisom „National Geographic“ koji promoviše nuklearnu energiju za čistiji vazduh i životnu okolinu, kao i druga čuda nuklearne tehnologije.

Posetioci Atomekspa mogli su da vide i originalni model sovjetskog spejs šatla „Buran“ koji je smešten u dvorištu Glavnog medijskog centra.

Izložen je test model spejs šatla „Orbital Spacecraft – Complex stand“, koji je korišćen za testiranje elektronske opreme u okviru sovjetskog programa za stvaranje svemirske letelice „Buran“.

Na sajmu se predstavljaju kompanije i proizvođači iz celog sveta, pa tako pažnju posetilaca privlači i robot, koji se koristi u naučne svrhe, a u slobodno vreme zabavlja posetioce sajma.

Robot govori više jezika, ume i da igra, sluša šta mu sagovornici govore i uradi ono što od njega traže, a srpskim novinarima na sajmu je čak izjavljivao i ljubav.

Na sajmu su izložene i “kosmičke cipele, čizme i patike, koje su otporne na niske temperature, udarce i ubode.

Koštaju oko 60 evra, a godišnje se proizvede oko milion pari.

Proizvođači sa kojima je reporter Tanjuga razgovarao u šali kažu da sa tim cipelama ljudi mogu i na Mesec.

U Sočiju se održava dvodnevna međunarodna konferencija „Atomekspo“, jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.
Srbiju predstavlja ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar