U trendu

Asad: Napad hemijskim oružjem je izmišljotina

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je danas da je hemijski napad u pobunjeničkom selu u Siriji u celosti izmišljen i da je trebalo da posluži kao opravdanje za američke udare po sirijskoj vojsci.

„Za nas je to 100 odsto izmišljotina“, rekao je Asad u intervjuu za Frans pres, prvom intervjuu posle navodnog hemijskog napada u selu Han Šejhun u provinciji Idlib i američkog raketnog napada.

Asad je rekao da je utisak da Zapad, a pre svega SAD, saradjuje s teroristima koji su iscenirali sve da bi dali povod Amerikancima da napadnu vojnu bazu.

Sirijski predsednik je rekao da jedine informacije koje se u svetu objavljuju potiču od ogranka al-Kaide, džihadističke grupe Fateh al-Šam koja s pobunjenicima kontroliše selo Han Šejhun.

Asad je odbacio optužbe da je odgovoran za napad i rekao da njegova vlada ne poseduje hemijsko oružje od 2013.

„Ne posedujemo hemijsko oružje… 2013. smo se odrekli celokupnog arsenala… A čak i da posedujemo takvo oružje nikada ga ne bismo upotrebili“, rekao je on.

Predsednik Sirije je ponovio da želi istragu o dogadjajima u Han Šejhunu, ali pod uslovom da ona bude „nepristrasna“.

„S Rusima smo pokrenuli pitanje medjunarodne istrage, ali ona mora biti nepristrasna. Ne možemo da dozvolimo istragu koja bi bila iskorišćena za političke ciljeve“, rekao je on.

Prema izveštaju Sirijske opservatorije za ljudska prava, u napadu 4. aprila ubijeno je 87 civila od čega 31 dete a Zapad je za njega okrivio Asadovu vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.