U trendu

Asad upozorio pobunjenike da napuste Alep

Predsednik Sirije Bašar el Asad upozorio je danas pobunjenike u opkoljenom gradu Alepu da, ukoliko ne potpišu sporazum sa vladom, „nemaju drugog izbora“ osim da napuste grad.

On je to izjavio u intervjuu za dansku televiziju TV2, dve nedelje pošto je sirijska vojska započela opsežnu ofanzivu u Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji.

Asad je ocenio da je „pomirenje najbolja opcija za Alep kao što je to bio slučaj i sa drugim oblastima“, aludirajući na gradove u kojima su pobunjenici sklopili primirje sa vlastima u Damasku.

Prema njegovim rečima, ako do toga ne dodje, „sirijska vojska će nastaviti vojne operacije protiv pobunjenika u Alepu sve dok ne napuste grad“.

Sirijske snage saopštile su juče da su smanjile vazdušne udare na pobunjeničke četvrti Alepa kako bi omogućile civilima koji žele da odu iz grada da se domognu „bezbednih zona“.

U tri žestoka vazdušna napada na istočni deo Alepa u ponedeljak, ubijeno je nekoliko desetina civila, a pogodjena je i najveća bolnica u toj gradskoj četvrti, što je izazvalo osudu Zapada.

Asad je medjutim negirao da su njegove snage namerno gadjale bolničke objekte i onemogućile pružanje pomoći civilima i naveo da u Siriji ne postoje pobunjeničke grupe koje nisu bliske džihadistima.

Specijalni izvestilac UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je ranije danas sirijske i ruske snage da odmah prekinu bombardovanje Alepa da bi borci fronta Fateh al Šama (bivšeg Nusra fronta, sirijskog ogranaka Al Kaide) mogli da napuste grad i izrazio nadu da pobunjenički delovi grada neće do kraja godine biti „potpuno uništeni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.